funkcja logarytmiczna
BŁAGAM MAM SPRAWDZIAN JUTRO: dana jest funkcja f(x)=1+log przy podstawie 5(x−3)
wyznacz zbiór wszystkich argumentów, dla których funkcja przyjmuje wartości niedodatnie
16 paź 21:51
Jerzy:
Czytaj mój wpis w innym miejscu.
16 paź 21:53
BŁAGAM MAM SPRAWDZIAN JUTRO: No i co?
16 paź 22:09
Mila:
Piszesz nieczytelnie, spójrz na lewą stronę pola tekstowego.
Trudno pomagać, gdy nie wiadomo o co chodzi.
f(x)=1+log5(x−3) taka funkcja?
16 paź 22:15
BŁAGAM MAM SPRAWDZIAN JUTRO: taka funkcja, wszystko się zgadza
16 paź 23:10
Mila:
Dziedzina :
x−5>0⇔x>5
D=(5,
∞)
1+log
5(x−5)≤0⇔
log
5(x−5)≤−1
log
5(x−5)≤log
5(5
−1)
f(x)=log
5(x) − funkcja rosnąca
================
16 paź 23:17
BŁAGAM MAM SPRAWDZIAN JUTRO: czemu tak urwane na dole? dziękuję za odpowiedź!
16 paź 23:24
BŁAGAM MAM SPRAWDZIAN JUTRO: tam jest 3 a nie 5.
16 paź 23:42
Ariel: Wiec sobie poraw sam .
Masz schemat jak liczyc
16 paź 23:45