pomocy! Reszta z dzielenia liczby k przez 4 jest równa 3. Reszta z dzielenia li
karolina: pomocy!
Reszta z dzielenia liczby k przez 4 jest równa 3. Reszta z dzielenia liczby k przez 3 jest
równa 2. reszta z dzielenia livczby k przez 12 jest równa ...
16 paź 16:06
3Silnia&6: 11
16 paź 16:38
3Silnia&6: bo reszty z dzielenia przez 3 i przez 4 wynosza −1, wiec przez 12 tez −1 musi byc
16 paź 16:38
3Silnia&6: A tak dokladniej rozpisujac
Z tresci zadania
k = 4a +3 = 3b + 2; a,b ∊ C
4a + 3 = 3b + 2
4a + 1 = 3b
3a + (a+1) = 3b
wiec a+1 = 3c, bo lewa strona musi byc podzielna przez 3, stad a = 3c − 1
k = 4a + 3 = 4(3c−1) + 3 = 12c − 1
Liczba k jest postaci 12c − 1. a wiec reszta z dzileenia wynosi −1 czyli 11
Mozna dodatkowo przyjac za d = c−1 zeby pozbyc sie minusa przy reszcie
k = 12c − 1 = 12(d+1) − 1 = 12d + 11
16 paź 16:40
3Silnia&6: A poprzedni post wynikal z tego, ze zapmiast 4a + 3 przyjalem 4a−1 i 3b − 1. wiec k = 12c − 1,
wtedy duzo szybciej
16 paź 16:42