przekształcenia
Tomaszek: Odpowiednio przekształcając wykres funkcji f, narysować wykres funkcji g
f(x)=√x
g(x)=|√4−x−2|
16 paź 19:10
Mila:

1)
y=√x
2) S
OY⇒
y=√−x
3) T
[4,0]⇒
y=√4−x
4) T
[0−,2]⇒
y=√4−x−2
Dalej będzie w następnym wątku, abyś dobrze wszystko widział.
5) S
OX
16 paź 19:24
Mila:
y=√4−x−2
5) S
OX tej części wykresu, która odpowiada ujemnym wartościom ( leżąca pod osią OX)
⇒
g(x)=|√4−x−2|
spr.
g(3)=|
√4−3−2|=|
√1−2|=|−1|=1
g(4)=|
√4−4−2|=|−2|=2
16 paź 19:31
Tomaszek: wszystko rozumiem , ale co się stało w 3) przekształceniu T[4,0] czego tak, a nie [−4,0]?
16 paź 19:39
Tomaszek: Tak w ogóle to dzięki za pomoc
16 paź 19:59
martyna: super dzięki przyda mi się na przyszłość
16 paź 20:12
Mila:
(3) przesunięcie zielonego wykresu o wektor [4,0] −( 4 jednostki w prawo.)
16 paź 20:15
Tomaszek:
A jak mamy np f(x)=(x−4)
2+2 −> to jest to przesunięcie o wektor [4,2]
a jak mamy np g(x)=(4−x)
2+2 −> to tez przesunięcie jest o wektor [4,2]
16 paź 20:18
Mila:
v=[4,0]
f(x−4)=√−(x−4)=√−x+4 zgadza się?
Gdybyś przesunął o wektor
[−4,0] to byłoby tak:
f(x+4)=√−(x+4)=√−x−4
To jest tak, bo masz √−x
16 paź 20:20
Tomaszek: Dobra już wiem. Nie było pytania
16 paź 20:21
Mila:

f(x)=g(x) i jest tak, jak piszesz.
1) y=x
2
2)
T
[4,0]⇒f(x)=(x−4)
2+2
16 paź 20:30