potęgi
Janka: Która liczba jest większa 911 czy 119 ?
Zaczęłam
99*81......119
a dalej?
Proszę o pomoc
16 paź 07:24
Adam: logarytmy miałaś?
16 paź 08:24
jc:
911 > 119
Funkcja x → x1/x jest dla x ≥ e funkcją malejącą.
x1/x = e(ln x)/x
[(ln x)/x]' = (1 − ln x)/x2 < 0 dla x > e.
e ≤ x < y
x1/x > y1/y
xy > yx
w szczególności tak mamy dla x=9 i y =11.
Ale poszukaj bardziej elementarnego rozwiązania.
16 paź 09:41
PW: Elementarnie można pokazać porównując logarytmy o podstawie 3 z obu liczb.
(1) log
39
11 = log
33
22 = 22.
(2) log
311
9 = 9log
311,
zaś
bo
3
7/3 = 3
2.3
1/3 > 9
.1,3 = 11,7 > 11.
Z (2), (3) i (1) wynika, że
| | 7 | |
log3119 < 9. |
| = 21 < 22 = log3911. |
| | 3 | |
Funkcja log
3(x) jest rosnąca (korzystaliśmy z tego już wcześniej w (3)), a więc
11
9 < 9
11.
16 paź 11:31
3Silnia&6: Zamiast porownywac liczy 911 i 119, porownajmy (911)3 i (119)3
(911)3 czy (119)3
(322)3 czy 13319 < 21879
366 czy (37)9
366 czy 363
366 > 363 ⇒ 911 > 119
16 paź 13:08
Janka: dziekuje
16 paź 18:55