inwersja
stefanek331: Znajdz inwersje funkcji
f(x) = x2 +1 dla x≥0
= x+1 dla x<0
standardowym sposobem wyszo mi
f−1= √x−1 dla x≥0 (tu problem bo przeciez powinno byc x−1≥0 (bo pierwiastek)
=x−1 dla x<0
tylko mialem gdzies podane ze dziedzina funkcji f(x) to zbior wartosci funkcji f−1 i Zw f(x)
to dziedzina
f−1, a w tym przypadku dziedzina i Zw f(x) to R, wiec D i Zw f−1 powinny byc takie same
jak f(x)
co robie zle?
16 paź 10:51
Jerzy:
Gdzieś dzwonią, tylko nie wiadomo w którym kościele.
f(x) = x2 + 1 dla x ≥ 0 i funkcja jest różnowartościowa i Zwf = [1 ; +∞)
f−1(x) = √x − 1 i D = Zwf = [1:+∞)
16 paź 10:58
stefanek331: dziekuje!
16 paź 11:14