TRYGONOMETRIA
HOXXY: Pomógł by ktoś z tym? Bo z godzinę już siedzę i nie mogę wydumać
2sinx*cos2x+cos2x=1
16 paź 19:51
PW: Banalne:
cos2x = 1 − 2sin2x.
16 paź 20:05
HOXXY: Mógłbyś wolniej, bo ja czasem potrafię być mocno upośledzony
16 paź 20:07
the foxi: 2sinx(1−2sin2x)+1−2sin2x.=1
16 paź 20:08
the foxi: sin2x *
16 paź 20:08
'Leszek: Nastepnie podstaw sin x =t , t ε [ −1 , 1]
16 paź 20:11
===:
2sinxcos2x+cos2x−sin2x−sin2x−cos2x=0
2sinxcos2x−2sin2x=0
2sinx(cos2x−sinx)=0
2sinx(1−2sin2x−sinx)=0 itd
16 paź 20:12
PW: Wzór przypomniany o 20:05 należy znać (nie pora go tu wyprowadzać). Jeżeli w rozważanym
równaniu zamiast cos2x wpiszesz (1−2sin2x), to będzie:
2sinx(1−2sin2x) + 1 − 2sin2x = 1
2sinx(1−2sin2x) − 2sin2x = 0,
a z tym powinieneś sobie poradzić.
16 paź 20:14