asd
dudek: Z armaty nachylonej pod kątem α wylatuje kula z prędkością v0. W odległości z znajduje się
ceglana ściana. Jak wysoka musi być ściana, aby pocisk w nią trafił?
wyznaczam rownania ruchu
x=v
0cosα*t
1
| | z | |
podstawiam odległość z=v0cosα*t1 ⇒ t1= |
| |
| | v0cosα | |
| | z | | z2 | |
obliczam wysokość kuli po czasie t1: y=v0sinα* |
| − g* |
| |
| | v0cosα | | 2v02cos2α | |
dobre rozumowanie? wynik poprawny? i co z grawitacja g? moge zostawic w wyniku jak w tresci
zadania nic nie bylo podane?
prosze o pomoc jestem troche "zielony"
16 paź 20:46
jc: o.k.
Tak przy okazji, fizycy to, co nazywasz równaniami ruchu nazwali by rozwiązaniem
równań ruchu. Równanie ruchu to druga zasada dynamiki.
16 paź 21:01
dudek: Dzieki, moge wstawic nastepne zadanie?
Samolot porusza się z prędkością v0 na wysokości H. W jakiej odległości od celu powinien
zrzucić bombę, aby trafić w czołg? Z jaką prędkością porusza się bomba przy uderzeniu?
zdjecie:
https://imgur.com/a/FYMrq
dobrze?
16 paź 21:15
jc: v0x = vo. Poza tym o.k.
16 paź 21:29