zad help
s: Iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest 6 razy większy od kwadratu najmniejszej
z tych liczb powiększonego o 1. Wyznacz te liczby.
16 paź 12:43
Jerzy:
(k − 1)*k*(k +1) > 6[(k − 1)2 + 1] i k > 0
16 paź 12:53
s: dlaczego nie
x(x+1)(x+2)=6(x2+6)
16 paź 13:01
kochanus_niepospolitus:
jak już to x(x+1)(x+2) = 6(x2 +1)
i wtedy oba równania przedstawiają dokładnie to samo
16 paź 13:04
kochanus_niepospolitus:
no i ma być nierówność
16 paź 13:05
Jerzy:
Możesz tak, tylko popraw prawą stronę , a u mnie założenie k > 0 jest niepotrzebne.
16 paź 13:05
s: dzieki mam 1 w zeszycie a napisałam 6
A takie zadanie
Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których równanie k
2x−1=x(3k−2)−k ma rozwiązanie
w zniorze liczb rzeczywistych
16 paź 13:12
s: *zbiorze
16 paź 13:13
Jerzy:
Najpierw oblicz x
16 paź 13:13
kochanus_niepospolitus:
x(k2 − 3k + 2) + k−1 = 0
to równanie będzie miało rozwiązanie gdy:
k2 − 3k + 2 ≠0
16 paź 13:14
s: jak ?
16 paź 13:15
s: A co jesli wczesnie robiłem te zadania a teraz jakos zapomniałem , to znaczy ,że potrzebuje
odpoczynku ? doda ,że mało spie
16 paź 13:17
Jerzy:
Dla: k = 2 − brak
k ≠ 2 i k ≠ 1 − jedno rozwiazanie
k = 1 tożsamość
16 paź 13:18
s: A ktoś coś do mojego koment ?
16 paź 13:35
Jerzy:
Nie mam zwyczaju komentować bredni.
16 paź 13:38
s: Dzieki
Uzasadnij, że dla każdej liczby rzeczywistej
x
prawdziwa jest nierówność |x+5|+|x−2|>=7
16 paź 13:42
s: wynik jesli można mi wyszło xe <2;∞)
16 paź 13:42
Jerzy:

Zielona: f(x) = |x + 5|
Niebieska: g(x) = − |x − 2| + 7
16 paź 13:44
Jerzy:
To źle ci wyszło, bo x ∊ R
16 paź 13:45