prawdopobieństwo
Franek: Ile zawodników brało udział w biegu jeśli jest 240 możliwości przyznania pierwszego i drugiego
miejsca?
16 paź 12:54
Jerzy:
n*(n−1) = 240
16 paź 12:55
Franek: i to mam wyliczyć?
16 paź 12:58
Jerzy:
n2 − n − 240 = 0
16 paź 12:58
Franek: a dlaczego n*(n−1)

?
16 paź 16:13
Blee:
Masz n uczestnikow, wiec na n sposobow mozna wybrac tego ktory wygral, a na (n−1) wtedy drugie
miejsce (bo juz jeden jest tym wygrywajacym)
16 paź 16:18
16 paź 16:19
Franek: i to normalnie delte wyliczam i n1 i n2?
16 paź 16:22
Blee:
Nooo
16 paź 16:22
Blee:
I pamietaj ze n jest liczba naturalna (w koncu pol czlowieka biec nie moze

)
16 paź 16:23
PW: Po co aż tak?
16.15 = 240
i innej możliwości nie ma, jeśli to mają być liczby zawodników.
16 paź 16:26