Przekształcenia wykresów funkcji
Karolek:
Wskazać trzy kolejne przekształcenia wykresów funkcji prowadzące od wykresu funkcji: R−>R, do
wykresu funkcji g: R−>R, jeśli dla każdego xER zachodzą:
g(x)=f(|x+6|−1)
16 paź 21:01
Mila:
1)y=f(x)
2) T[1,0]⇒y=f(x−1)
3) SOY tylko tej części wykresu odpowiadającej x≥0 ( resztę pomijamy)⇒y=f(|x|−1)
4) T[−6,0]⇔g(x)=f(|x+6|−1)
Spróbuj zrobić przykład dla
f(x)=2x
Później mogę narysować
16 paź 22:00
Mila:
A to masz test wyboru?
16 paź 22:03
Karolek:
1) f(x)=2x
2) f(x)=2x−1
3) f(x)=2|x|−1
4) f(x)=2|x+6|−1
To nie jest test. To cała treść zadania.
16 paź 22:18
Mila:
To teraz narysuję i zobaczysz jak to działa.
16 paź 23:02
Mila:

f(x)=2
x
f(|x+6|−1)=2
|x+6|−1
1) T
[1,0]⇒
y=2x−1
2) S
OY⇔
y=2|x|−1
3)T{[−6,0]
g(x)=2|x+6|−1
16 paź 23:11
Karolek: Dzięki, zrozumiałe
16 paź 23:17
Mila:
17 paź 00:01