granica
qwerty: Korzystając z twierdzenia o 3 ciągach oblicz granice.
Jak dzięki temu twierdzeniu obliczyć granicę tego podpunktu?
nie mogę znaleźć ciągu mniejszego ani większego do tego
https://image.ibb.co/gJyTd6/qwqw.png
16 paź 20:57
jc: Zastąp raz wszystkie liczniki jedynką, a raz n−em.
16 paź 21:03
qwerty: ale jak zastąpię n−em to te ciągi będą identyczne, bo licznik rośnie wraz z n−em
16 paź 21:07
jc: Jak tam było?
an=1/(n2+1) + 2/(n2+2) + ... + n/(n2+n)
an ≥ 1/n2 + 2/n2 + ... + n/n2 = (n+1)/(2n) →1/2
an ≤ 1/(n2+n) + 2/(n2+n) + ... + n/(n2+n) = 1/2
16 paź 21:21
qwerty: dlaczego u cb w 2 linijce ten ciąg jest mniejszy od a
n?
przecież tam zmniejszyłeś mianownik więc chyba ciąg powinien być większy od a
n
16 paź 21:30
jc: Masz rację, powinno być odwrotnie. Popraw i będzie dobrze.
16 paź 21:36
qwerty: a dlaczego w 3 linijce ciąg jest identyczny jak an tylko że zamiast kolejnych liczb w
mianowniku dałeś
n, tylko że on jest taki sam a nie mniejszy
16 paź 21:52
jc: | k | | k | | k | |
| ≤ |
| ≤ |
| , k=1,2,3,...,n |
| n2+n | | n2+k | | n2 | |
16 paź 22:02
qwerty: tylko że k=n
16 paź 22:09
jc: Dlaczego k=n? Moja pierwsza propozycja była nie trafiona.
16 paź 22:57
qwerty: Ok. Już rozumiem. Dzięki wielkie za wytlumaczenie
17 paź 09:12