Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego, jeżeli wiadomo że:
Madziaxx3: Wyznacz wyraz ogólny ciągu arytmetycznego, jeżeli wiadomo że:
A) a1 + a4 = 11, a7 − a3 = 11
B) a3 − a5 = 4, a2 * a4 = 6
16 paź 22:43
Madziaxx3: nie wiem dokładnie czy a1 + a4 liczy sie jako a5 czy jakoś inaczej
16 paź 22:47
Jolanta: wzór na an znasz ?
16 paź 22:47
Madziaxx3: no tak, an=a1+(n−1)*r ale jak go zastosować tutaj
16 paź 22:50
the foxi: a4=a1+3r
a4+a1=2a1+3r
a5=a1+4r
Rzadko kiedy tak jest, Pani Madziu. (:
an=a1+(n−1)r
Proszę postawić a4, a3 i inne i rozwiązać dany układ równań.
16 paź 22:51
Jolanta: an to wyraz ciagu i tak a4=a1+3r
a7=a1+6r rozumiesz?
16 paź 22:52
the foxi: A)
a1+a1+3r=11
a1+6r−a1−2r=11
16 paź 22:53
Madziaxx3: rozumiem ale dalej nie rozumiem jak obliczyć samo a1 żeby skorzystac z tego wzoru
16 paź 22:56
the foxi: Z drugiego równania łatwo wyznaczyć r, ponieważ a1 się skraca.
Tak wyliczone r (2,75) wstawiamy np. do pierwszego równania i dostajemy:
2a1+8,25=11
Dalej pewnie Pani sobie poradzi, proste równanie.
16 paź 22:58
Jolanta: układ równań
a1+a4=11
a7−a3=11
podstaw za a4 a1 +3r i td
16 paź 22:59
Jolanta: a1+a1+3r=11
a1+6r−(a1+2r)=11
16 paź 23:03
Jolanta: z drugiego
a
1+6r−a
1−2r=11
4r=11
podstawiamy do pierwszego
16 paź 23:06
Madziaxx3: a1+a1+31=11
a1+a1+8,25=11
8,25−11=2a1
−2,75=2a1 /:2
−1,37=a1
Tak ma być

?
16 paź 23:07
Madziaxx3: Tam miałobyć 3r a nie 31 ..
16 paź 23:08
Madziaxx3: ale juz widze ze moje jest zle

DD
16 paź 23:09
the foxi: Prawie dobrze. (:
2a1+8,25=11
2a1=2,75
a1=1,375
16 paź 23:10
16 paź 23:12
Madziaxx3: Dobrze więc teraz jak mamy to a1 118 / 1,375 podstawiamy do wzoru na an i koniec tak?
16 paź 23:13
the foxi: Owszem, podstawiamy wraz z wyliczonym r.
16 paź 23:15
Jolanta: raczej ułamki zwykłe stosujemy
podstawiasz a1 i r do wzoru na an
16 paź 23:15
Madziaxx3: Wyszło mi :
an=118 + 114n − 114
an=118 − 114 + 114n
16 paź 23:19
Jolanta: Spójrz na to jeśli chcesz lepiej zrozumiec ciągi
3 , 5 ,7 ,9,11,13,15,17...
r czyli róznica miedzy wyrazami wynosi 2 a1=3
a2=a1+r=3+2=5
a5=a1+4r=3+4*3=3+12=15
16 paź 23:20
16 paź 23:23
Jolanta: wracajac do tego co napisałam wyżej
a5=a1+4r ale takze a5=a2+3r albo a5= a3+2r
16 paź 23:25
Madziaxx3: Ok czyli wyszło źle

jak opuszczałam nawias to pomnozylam 11/4 przez n oraz −1 ktore bylo w
nawiasie stad mialam 3 ulamki bo dochodzi jeszcze a1 dlaczego wyszły w twoim wyniku 2 a nie
3

?
16 paź 23:26
Madziaxx3: an=118 + (n−1) * 114
an= 118 − 114 + 114n
tak dokladnie mi wyszlo
16 paź 23:27
Jolanta: dobrze ci wyszło : ) ja tsprowadziłam do wspólnego mianownika i dodałam
16 paź 23:27
Madziaxx3: ahh.. jestem głupia

Dziękuje bardzo za pomoc. Poćwiczę to jeszcze na innych przykładach i
powinno być super. Pozdrawiam, dzięki!
16 paź 23:30
Jolanta: poczekaj w b zrób a5=a3+2r
16 paź 23:31
Madziaxx3: oki chwileczke
16 paź 23:35
Madziaxx3: a1 +2r+(a1+4r) = 4
a1+a1 + 2r+4r=4
2a1 + 6r = 4
Co zrobić jak wychodzi jak a1 sie nie skreśla?
16 paź 23:41
Madziaxx3: CZy powinien być minus przed nawiasem a nie plus pomimo tego że jest a3+a5? chyba nie
16 paź 23:42
Jolanta: minus
16 paź 23:45
Jolanta: w zadaniu masz a3−a5
16 paź 23:46
Madziaxx3: oki więc r=−2 i podstawiam teraz pod tamto mnożenie tylko pewnie pod mnożenie jest inny wzór
niż pod dodawanie :x
16 paź 23:47
Madziaxx3: aaaa no to u mnie w książce jest dodawanie w zadaniu źle napisałam u góry
16 paź 23:48
Madziaxx3: więc jak wyjść bez minusa z tej sytuacji?
16 paź 23:49
Madziaxx3: 2a1 + 6r = 4 dokladnie z tego, czy po prostu teraz bedzie inny wzór jak jest dodawanie :3
16 paź 23:50
the foxi: Dokładnie tak. (:
Oraz drugie równanie, (a1+r)(a1+3r)=6
16 paź 23:51
Jolanta: znasz wzór na wyraz środkowy ? tzn jezeli masz np a5 i a7 jak obliczyć a6 ?
16 paź 23:54
Madziaxx3: nie znam :c
16 paź 23:56
Jolanta: | | a5+a7 | |
byłoby |
| =a6 nie znasz ? |
| | 2 | |
16 paź 23:59
Madziaxx3: Teraz znam te oba ale dalej nie wiem jak je zastosowac
17 paź 00:01
17 paź 00:05
Jolanta: a3=a1+2r ale takze a3=a2+r a5=a2+3r
17 paź 00:08
Madziaxx3: teraz jak znamy a4 to bedziemy mogli potem wyliczyc a2 z a2*a4=6
Ale jak teraz wyliczymy to r? (a1+r)(a1+3r)=6 z tego wzoru nic nie rozumiem bo tutaj mnozymy
te nawiasy przez siebie ale jak to pomnożyć a1*3r np?
17 paź 00:11
Madziaxx3: i tutaj jak bylo:
42=a4
a4=2 to nie powinno być −2?
17 paź 00:17
Jolanta: podsumujmy
a
3+a
5=4
a
2*a
4=6
a
4=2
a
2*a
4=6
a
2*2=6
a
2=3
a
4=a
2+2r
2=3+2r
17 paź 00:18
Madziaxx3: Ahh. rozumiem już, liczba wzorów w ciągach mnie przeraża...
i jak już mamy to:
a4=a2+2r
2=3+2r
to już jest wyraz ogólny ciągu i wystarczy na odpowiedź czy teraz jeszcze coś ? bo w sumie z
tego sie da wyliczyć wszystko :3
17 paź 00:22
Jolanta: to co napisalam o 23:20 przydaje się
a
2=a
1+r
a
1=a
2−r
17 paź 00:26
Jolanta: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
an=3 |
| − |
| n+ |
| =4− |
| n |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
17 paź 00:30
Madziaxx3: an=3
12 −
12 +
12
an= 3
12
wychodzi mi coś takiego i na bank znowu coś spieprzyłam, bo nie może być chyba an i a1 tym
samym wynikiem O MOJ BOZE
17 paź 00:31
Madziaxx3: bo pominełam N oki, jestem już chyba zmęczona totalnie tymi ciągami xd
17 paź 00:31
Jolanta: masz 3 wzory w ciągu arytmetycznym
na sumę
na nty wyraz
na wyraz środkowy
17 paź 00:32
Madziaxx3: no tak ale są jeszcze do ciągów geometrycznych do monotoniczności, do wyznaczania ujemnych
wyrazów ciągu za pomocą delty n1, n2. To też są jakieś dodatkowe wzory i weź to zapamiętaj
wszystko na sprawdzian, masakra
17 paź 00:34
Madziaxx3: Ale i tak dzisiaj sie nauczyłam więcej niż przez ostatnie 3 tygodnie matematyki więc dziękuje
17 paź 00:35
Jolanta: wiesz caly problem to sobie to wyobrazić
n to miejsce w kolejce −ktoś jest pierwszy ,drugi ...piaty an to numerek jaki ma na
koszulce
r −to różnica między numerami na koszulkach osób,które stoją kołosiebie
17 paź 00:35
Jolanta: w ciągu geometrycznym zamiast róznicy masz iloraz q
np 3,6,12 ,24,48,96
17 paź 00:38
Madziaxx3: Rozumiem, rozumiem! Wielkie dzięki za pomoc
17 paź 00:42
Jolanta: a2=a1*g
a3=a1*q*q=a1*q2 albo a2*q
a6=a1*q5 albo a2*a4 albo a3*g3 a4*q2 albo a5*q
17 paź 00:43
Jolanta: dobranoc
17 paź 00:43