Rownanie z potegami
Matmat: Rozwiąż równanie 10x+10−x podzielone przez 10x−10−x i ten caly ulamek rowna sie 5. Jakim
sposobem to zrobić
16 paź 15:37
Matmat: Jakby cos to minus x to jest potega bo tylko minus mi wskoczyl
16 paź 15:38
Matmat: Wyszlo mi z tego 10 do 2x rowne trzy drugie i co dalej ?
16 paź 15:40
Jerzy:
Podstawić: 10x = t i warunek: t > 0
16 paź 15:40
16 paź 15:41
Jerzy:
t2 + 1 = 5t2 − 5 ⇔ t2 = 3/2 , czyli t = √1,5
10x = √1,5 ⇔ x = log(√1,5)
16 paź 15:45
Matmat: Dzieki
16 paź 16:02
Matmat: Trzeba wykluczyc jeszcze t rowne 1 ?
16 paź 16:06