Dany jest trójkąt równoboczny
iza: Dany jest trójkąt równoboczny ABC o polu 36√3 i prosta równoległa do boku AB, która przecina
bok AC w punkcie D, a bok BC w punkcie E. Jesli IADI:IDCI=2:1 to jakie jest pole trójkąta DEC?
16 paź 23:59
iza: Bardzo proszę o pomoc
17 paź 00:03
Janek191:
| | a2 √3 | |
PΔABC = 36 √3 = |
| ⇒ a = 12 |
| | 4 | |
Skala podobieństwa trójkątów jest równa
więc
| PΔDEC | | 1 | | PΔDEC | | 1 | |
| = k2 = |
| ⇒ |
| = |
| |
| PΔABC | | 9 | | 36 √3 | | 9 | |
p
ΔDEC = 4
√3
==================
II sposób
3 x = a = 12 ⇒ x = 4
więc
==============================
17 paź 06:21
iza: Dziękuję bardzo
17 paź 08:48