LICZBY RZECZYWISTE - zadania zamknięte
bluee: ZAD.1
Która z liczb jest podzielna przez 7?
B. 8
100−1
C. 21706
3+1
D. 7
100+17
Czerwone odpowiedzi są poprawne.
16 paź 23:25
5-latek: c) 61=6 62= 36 63= 216 wiec ?
16 paź 23:29
5-latek: | | 100! | | 97*98*99*100 | |
A= |
| = |
| = |
| | 4!*96! | | 24 | |
16 paź 23:33
Mila:
B)
8
100−1=(1+7)
100−1=
| | | |
=1+ | *71+.............+7100−1=7*(k) |
| | |
tylko pierwszy wyraz nie jest podzielny przez 7, po odjęciu 1, wyrażenie podzielne przez 7
16 paź 23:38
liczba :
| | | | 100*99*98*97 | |
A/ | = |
| = 7*............ |
| | | 1*2*3*4 | |
B/ 8
100−1=(8−1)(8
99+.........+1)=
7(......)
C/ (21706+1)(21706
2−21706+1) = 21707(.........) =
7*3101*(..........)
D/ 7
100 −− podzielna przez 7
17 −− nie dzieli się przez 7
7
100+17 −− nie dzieli się przez 7
16 paź 23:42
Mila:
C)
217063+1=(6+21700)3+1=63+(3*62*21700+3*6*21700+217003)+1=
w nawiasie suma podzielna przez 7
=7k+217=7k+31*7 liczba dzieli się przez 7
16 paź 23:48
==:
A Blue , nic się nie zmieniła.
17 paź 00:01
bluee: ==: My się znamy

Dalej nie do końca rozumiem B.
| | | |
W odpowiedzi Mili | =1, więc dlaczego nie może być po prostu 1? |
| | |
W odpowiedzi użytkownika Liczba użyto wzoru skróconego mnożenia ?
17 paź 11:03
bluee: | | | |
*W odpowiedzi Mili | =100, więc dlaczego nie może być po prostu 100? |
| | |
17 paź 11:10
5-latek: === czesc

To nie ta
Blue
B zastosowano wzor a
n−b
n = ....
17 paź 11:12
bluee: Co do wzoru newtona, to wiem już się poprawiam !
17 paź 13:42