Wykaż, że jeżeli różnica dwu liczb naturalnych jest podzielna przez 3
Eryk: Wykaż, że jeżeli różnica dwu liczb naturalnych jest podzielna przez 3, różnica sześcianów tych
liczb jest podzielna przez 9.
16 paź 18:43
Janek191:
a, b ∊ ℕ
a − b = 3 k , k ∊ℕ ( ⇒ b = a − 3 k )
to
a3 − b3 = 9 t
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a3 − b3 = (a − b)*( a2 + a b + b2) = (a − b)*( a2 + a*( a −3 k) + ( a −3 k)2) =
= (a − b)*( a2 + a2 −3 a k + a2 − 6 a k + 9 k2) = (a − b)* 3*( a2 −3 a k + 3 k2) =
= 3 k*3 * (a2 − 3a k + 3 k2) = 9 *t t ∊ℕ
− liczba podzielna przez 9.
16 paź 18:53