Współrzędne na podstawie wektorów
Cyder: Hej
W kwadracie ABCD znane są współrzędne przeciwległych wierzchołków A(−2,2), C(4,0).
Znajdź B i D
Nie wiem jak wektor napisać więc zastosowałem ułamek...
S − środek między pkt A i C oraz pkt przecięcia przekątnych w kwadracie
S(1,1)
Generalnie z rysunku i z tego przykładu wiem jak to zrobić na czuja, ale nie wiem zbytnio
jak mogę z tego wyznaczyć pkt B i D nie posługując się rysunkiem a wzorami
Musi być to oparte na wektory, innymi sposobami też umiem.
16 paź 23:12
gospodarz:
Wyznacz S środek przekątnej, potem równania: prostej BD (prostopadła do AC) i okręgu
o środku S i promieniu AS
16 paź 23:39
Ariel: To nie bedzie oparte na wektorach
16 paź 23:41
3Silnia&6:

AS ⊥ BS → AS = [3, −1] ⇒ BS = [−1, −3] → B=(2,4)
AS ⊥ DS → AS = [3, −1] ⇒ DS = [1, −3] → B=(0,−2)
A skad sie wziely wektory BS i DS ? Skoro maja byc prostopadle do wektora AS = [3, −1]
to musza byc postaci [−1, −3], [1, −3] − trzeba zamienic miejscami i dodac minus w jednej
wspolrzednej, jak przy prostych, gdzie iloczyn wspolczynnikow kierunkowych musial byc rowny −1
A skad wiedziec ktory to BS, a ktory to DS − z rysunku, ale mozna tez nie rysowac i przyjac jak
chcesz, czy przyjme wierzcholek B u gory czy na dole to bez roznicy
Mala poprawka, wektorem prostopadym do wektora [x.y] jest tez wektor [−ay, ax], gdzie a∊R np
[1,2] ⊥ [−20,10], ale my za "a" przyjmujemy 1, bo wektory musza miec rowną długość (wszystkie
trzy wektory AS, BS i DS maja dlugosc polowy przekatnej kwadratu )
16 paź 23:41
16 paź 23:42
Cyder: Ok dzięki.
16 paź 23:45