Kres gorny i dolny
Ariel: Wyznaczyc kres gorny i kres dolny zbioru liczb a okreslonych wzorami (n liczba naturalna
1) n=1 a
1= 0
Widze ze jak by nie bylo duze n to a
n<1
M= 1 m=0
I tak robic pozostale przyklady ?
16 paź 10:04
jc:
| 1+n | | (1+2n)/2 + 1/2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| + |
| |
| |
| 1+2n | | 1+2n | | 2 | | 2 | | 1+2n | |
Teraz widzisz?
16 paź 10:08
Jerzy:
1)
n = 1 a
n = 0 ( kres dolny)
| | 2 | |
limn→∞an = limn→∞1 − |
| = 1 ( kres górny ) |
| | n2 + 1 | |
16 paź 10:09
Ariel: jc
Sprowadziles to wyrazenie do postaci kanonicznej wiec mam rozumiec ze jesli mam wyrazenie
wymierne to lepiej jest tak robic?
Jerzy dziekuje ale jeszcze z granicami jestem do tylu .
16 paź 10:16
Jerzy:
3)
| | 1 | |
n = 1 an = |
| ( kres górny ) |
| | 2 | |
| | 1/n | |
limn→∞ |
| = 0 ( kres dolny ) |
| | 1 + 1/n2 | |
16 paź 10:18
Jerzy:
Ad 1) rozumiesz skąd taka granica ?
16 paź 10:19
Ariel: Tak rozumiem
1−0=1
czyli sprawdzamy dla n=1 i liczymy granice przy n→∞ i mamy kres dolny i gorny zbioru
Jesli moge Cie prosic o podanie przykladu takiego zbioru gzie liczby M i m nie naleza do
zbioru ?
16 paź 10:23
Jerzy:
Np: A ={ x ∊ R : 3 < x < 10 } m = 3 i M = 10
16 paź 10:27
Ariel: Wiec takim zbiorem bedzie przedzial otwarty ?
dzieki .
16 paź 10:29