Dowód
Mac Donald: Proszę udowodnić że
a3+b3+c3−3abc=(a+b+c)(a+pb+p2c)(a+p2b+pc)
Gdzie p to pierwiastek x3=1, różny od jedności
16 paź 21:13
jc: Wystarczy wymnożyć.
16 paź 21:15
Mac Donald: ok, ale każdy głupi może wymnożyć
chodzi o sprytne rozwiązanie
16 paź 21:20
jc: x=−b−c jest pierwiastkiem równania x2 +b3+c2 − 3xbc=0.
jak zastąpisz b,c liczbami bp, cp2 lub liczbami bp2, cp, to równanie nie ulegnie zmianie,
a więc x=−pb−p2c i x=−bp2−pc również są rozwiązaniami.
16 paź 21:26
Mac Donald: 
Dziękuję
16 paź 21:29
5-latek: Kazdy glupi moze wymnozyc
Ty tego nie zrobiles
16 paź 22:56