16 paź 12:10
kochanus_niepospolitus:
zauważ, że:
x
3 + y
3 = (x+y)(x
2 − xy + y
2)
x
3 − y
3 = (x−y)(x
2 + xy + y
2)
więc po zastosowaniu skróceniu masz:
| | x2 − yx + y2 | | 1 | |
... = |
| > |
| |
| | x2 +xy + y2 | | 3 | |
3x
2 − 3yx + 3y
2 > x
2 + xy + y
2
2x
2 − 4xy + 2y
2 > 0
2(x−y)
2 > 0
c.n.w.
16 paź 12:21
s: Dzieki
16 paź 12:33
Adam: Nie komentarza że przejścia równoważne
Dowód o kant ... otrzeć
16 paź 13:53
Jack: Tak mnie zawsze ciekawilo... Czy przejścia moga byc nierownowazne?
16 paź 14:04
Jerzy:
To zależy, jak kto przechodzi
16 paź 14:05
iteRacj@:
do s
zauważ, że w tym zbiorze są rozwiązania do zadań i dowody, wystarczy zajrzeć na str.53
jest i ten dowód z komentarzami o zapisywaniu nierówność w postaci równoważnej
16 paź 14:07
s: dziękuje
16 paź 14:09
Adam: −1=1 ⇒ 1=1
Dla Jack
16 paź 14:35
Jerzy:
To implikacja, a nie równoważność.
16 paź 14:48
Jack: Adam,
to nie jest nawet przejście, tylko napisanie swojej filozofii.
16 paź 16:01