analiza
x: Dowiedź, że złożenie iniekcji jest iniekcją.
Rozumiem to tak:
Zakładam, że f i g to iniekcje.
Do udowodnienia mam, że
(g o f)(x) to iniekcja,
czyli, że jeżeli (g o f)(x1) = (g o f)(x2) to x1 = x2
zmieniam postać na
g(f(x1)) = g(f(x2))
g jest iniekcją, więc równość wartości pociąga równość argumentów, zatem
f(x1) = f(x2), co z założenia jest iniekcją, a więc x1=x2
zatem (g o f)(x) jest iniekcją.
Może być taki dowód?
15 paź 22:32
Adam: może być, tylko zapisz to jakoś prościej
ty się nad tym rozpisujesz, a to jest banalny dowód
16 paź 07:39
x: ok, dzięki
16 paź 15:26