Grupa
Barrock: Pomoże mi ktoś w zrozumieniu jak się to rozwiązuje?
Sprawdź czy struktura (R,o), gdzie xoy=x+y−1 jest grupą. (Ten znak "o" nie chodziło mi o literę
"o" tylko znak jakiegoś kółka)
16 paź 13:35
Jerzy:
Nawet nie masz pojęcia,że to kółko oznacza działanie.Do roboty chłopie !
16 paź 13:37
Barrock: Nikt mi o tym nie powiedział to skąd mam wiedzieć

Wiem mniej więcej co to grupa znam te zasady łączności, że jest coś takiego jak element
neutralny, ale nie potrafię tego zastosować w tym zadaniu
16 paź 13:41
Adam: x+y−1∊R ⇒ działanie jest wewnętrzne
xo(yoz)=xo(y+z−1)=x+y+z−2
(xoy)oz=(x+y−1)oz=x+y+z−2
działanie jest łączne
eox=xoe=x
x+e−1=x
e=1
istnieje jednoznaczny element neutralny
xox−1=1
x−1=2−x
istnieje jednoznaczny element odwrotny
to chyba wystarczy n to by to była grupa (abelowa)
16 paź 13:47
Barrock: Cytat: xo(yoz)=xo(y+z−1)=x+y+z−2
Skąd tam się wzięło −2? Za działanie "o" podstawiłeś "+"? Nie powinno być x+y+z−1?
Dalej tego nie rozumiem.
16 paź 13:58
Jerzy:
Ty studiujesz ?
A wiesz ile wynosi: −1 − 1 = ?
16 paź 14:00
Jerzy:
yoz = y+z −1
xo(yoz) = x + y+z −1 − 1 = x + y + z −2
16 paź 14:01
Jack:
xo(yoz) = xo(y+z−1) = x + (y + z −1) −1 = x + y + z − 2
(xoy)oz = (x+y−1)oz = (x+y−1) + z − 1 = x + y + z − 2
16 paź 14:02
Barrock: Chyba już rozumiem xd
Jak mam yoz = y+z−1
To później jak podstawiam mam xo(y+z−1)=xoy+z−1=x+y−1+z−1=x+y+z−2
Dobrze rozumuje?
16 paź 14:28
Jerzy:
Niedobrze. Skąd masz: xoy + z − 1 ?
16 paź 14:30
Jerzy:
Popatrz 14:01 , tam masz na czerwono zaznaczone yoz
16 paź 14:32
Barrock: Po podstawieniu do wzoru yoz = y+z −1 powinno być:
xo(y+z−1), pod znak "o" wstawia się np. "+" i wychodzi x+y+z−1
Jestem tępy, chyba tego nie zrozumie xd
16 paź 14:34
Scoler: Dobra chyba teraz wiem

Skoro: xoy=x+y−1 to lewa strona równania musi być równa
x+y−1 by była równa prawej

Ogarnąłem? xd
16 paź 15:14
Jerzy:
Napiszę ci jak "chłopu do kosy"
Działanie AoB oznacza: do liczby A dodaj B i od tej sumy odejmij 1
Zatem: yoz = y + z − 1
xo(yoz) = xo(y + z − 1) = x + (y + z− 1) − 1 = x + y + z − 1 −1 = x + y + z − 2
16 paź 15:21
Barrock: Dobra rozumiem, dzięki, ale trochę się dziwnie to rozwiązuje
16 paź 15:34
xoy: taka właśnie jest matematyka...
16 paź 16:20