prawdopodobieństwo
Mikołaj : Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania spośród wszystkich liczb trzycyfrowych liczby, której
suma cyfr jest równa 4?
16 paź 12:40
Jerzy:
Potrafisz ustalić ile jest liczb trzycyfrowych ?
16 paź 12:41
Mikołaj: 900 jest wszystkich
16 paź 12:43
Jerzy:
Dobra. Teraz podaj przykłady tych, które spełniaja warunek.
16 paź 12:46
Mikołaj: 400, 211, 220, 121, 112, 310,103
16 paź 12:47
Jerzy:
Trochę mało.
(1,1,2) − ?
(1,0,3) − ?
(2,2,0) − ?
(0,0,4) − ?
16 paź 12:49
Jerzy:
Barakuje Ci jeszcze trzech .
16 paź 12:51
Mikołaj: 400, 211, 220, 121, 112, 310,103, 112, 004, 022, 013, 031

wszystkie?
16 paź 16:26
Blee:
004 itd. To NIE SA liczby trzy cyfrowe
16 paź 16:27
Blee:
A gdzie np. 202, 301, 130
16 paź 16:28
Mila:
Rozwiązujesz równanie w zbiorze liczb całkowitych nieujemnych
(x
1+1)+x
2+x
3=4
x
1+x
2+x
3=3
Liczba rozwiązań:
| | | |
= | =10 zastosowano kombinacje z powtórzeniami |
| | |
Jest 10 liczb trzycyfrowych w których suma cyfr jest równa 4.
16 paź 18:21
Mikołaj: 400, 211, 220, 121, 112, 310,103, 112, 202, 301, 130 a mi wyszło 11.
16 paź 22:19
'Leszek: U Ciebie jest dwa razy liczba ( 112 )
16 paź 22:34