granica w punkcie
gość: liczenie granicy
| | x2−4x−5 | | (x−5)(x+1) | |
limx−>5 |
| =limx−>5 |
| |
| | x2−7x+1 | | x2−7x+1 | |
co z tym dalej można?
16 paź 23:35
gospodarz:
wstaw 5
16 paź 23:36
gość: Można tak bez dalszych przekształceń? Myślałem, że zawsze trzeba doprowadzać do jakiejś
prostszej formy
16 paź 23:37
gość: chociaż w sumie x−5=0, więc wyjdzie 0
16 paź 23:39
3Silnia&6: zawsze na paczatku podstawiasz za x=5 ( za x to do czego dazy), a jak otrzymasz symbol
| | 0 | |
nieozanaczony np |
| to wtedy przeksztalcasz |
| | 0 | |
16 paź 23:47
3Silnia&6: wynik 0
16 paź 23:47