matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 15.9.2011
Zadania
Odp.
7
adrian:
(x
2
−2x+1)
(x
2
−4)
prosze o info jak wyciągnąć pochodną?doszedłem do momentu gdzie wyszło mi
4−2x
3
=2x
2
(x
2
−4)
2
sądzę, że to zły wynik i zastanawiam się czy nie policzyć wcześniej z delty bo przy
7
misia:
którym wyrazem ciagu an= n+15/n jest liczba1,6
9
Karla:
Skąd mam wiedzieć czy
2
3
i
22
7
to liczby wymierne czy nie? jak to można sprawdzić?
2
WW10:
podpowiedzcie bo nie pamiętam już jak to się robiło zbiorem wartości funkcji f jest zbiór <2,
∞
)
2
monia:
dx
∫
5
√
(2x+1)
3
2
Sylwia:
Oblicz.
1
bwnm:
NA PARKINGU STOI 10 SAMOCHODÓW. 4 SĄ CZARNE, 3 SREBRNE A POZOSTAŁE GRANATOWE. WYBIERAMY 3 SAMOCHODY. NA ILE SPOSOBÓW MOŻEMY DOKONAĆ WYBORU, JEŚLI WSZYSTKIE WYBRANE SAMOCHODY MAJĄ BYĆ W
3
zagubiona:
jak zbudować zaprzeczenie tego zdania przy pomocy praw logicznych i de Morgana? 2<3⇒(1.41∉NW⋀3/7)
1
nikiloboda:
W prostokącie ABCD bok AB ma długość 10cm. Odległość wierzchołka D od przekątnej AC jest równa 6cm. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na prostokącie ABCD.
3
xagu:
wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrag, wiedząc, że przedłużenia przeciwległych boków przecinaja się, tworząc kąty:
3
xagu:
wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrag, wiedząc, że przedłużenia przeciwległych boków przecinaja się, tworząc kąty:
17
Agula:
A jak rozwiązać to równanie? I x− 3 I = I x − 3I
5
Agula:
Mam jeszcze problem z tym równaniem : x
2
+ I x − 1 I = 0
3
michal:
(1−log x)
2
+ (1−log x)
3
+ (1−log x)
4
+ ... <= 3log x −1
0
yyyy:
Mam do obliczenia wyznacznik macierzy. Wyszło mi −3, a w podręczniku mam odpowiedź −6.. Prosze o sprawdzenie..
13
michal:
log1/2(x+2)+log
2
1/2(x+2) + log
3
1/2 (x+2) + ... = −2
1
maciek:
(1−cosα)(1+cosα)cos*2α = powiedzcie mi jak mam to mnożyć, czy mnożę, wszystko przez wszystko, czy tylko 1 przez 1 i
8
<?>:
Prosze o pomoc z tymi 2 zadaniami: Nie byłam w szkole tydzień i nie wiem jak to zrobić
0
md:
jak ugryźć takie zadanie (2/5) do potęgi log0,25(x
2
−5x+8)<=2,5
26
czacza:
rozwiąż nierówność: (x−6x+9)
x+3
≤1 wiem, że mają być cztery założenia:
4
<?>:
Gdzie jest godzio i ISPC ?
1
Pomożcie:
Prosze o pomoc w roziwązaniu tych zadań bede wdzięczna:
5
maciek:
:::rysunek::: Nie wiem jak mam obliczyć ten kąt alfa, to są funkcje trygonometryczne, lecz nie daje sobie z
0
`.ewela:
Podaj wartości logiczne poniższych równoważności,oceniając najpierw warunki logiczne zdań prostych:
4
Madzia :
wiedzac że log
1
2
4=a wyznacz log
1
2
3 =
3
Rose:
Dane są punkty A(x1, y1), B(x2, y2) oraz S (x1+x2 /2, y1+y2 /2). Wykaż, że AS=SB=1/2AB.
2
pradziadek:
1
√
5
−1
3
jooo:
(x−5x+6)
5
Julia :
powierzchnia [tys.km
2
]: 266 43 480 przybliżona liczba ludności w mln: 0,28 7 6
1
przemo:
Punkt B=(−1,9) należy do okręgu stycznego do osi Ox w punkcie A=(2,0). Wyznacz równanie tego okręgu.
0
Daro:
1/3* (4−2) do trzeciej − 1/3 (4−1) do trzeciej. Wie ktoś ile to wyjdzie? Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź. U mnie wychodzi 1 albo 3 ...
1
jokar150:
2 (
√
7
− 1) −
√
7
/ 2 =
5
`.ewela:
IMPLIKACJA ZDAŃ. RÓWNOWAŻNOŚĆ ZDAŃ.
0
:P:P:P:P:P:
√
x
√
140+x
=4
√
x+1
−
√
9−x
=
√
2x−12
8
Jucha:
1
2
x
− 2
+ 2
1−x
= 1
7
:|:
Mam problem z takim przykładem:
5
jacek:
rozwiazanie ukladu rownan
2
przemo:
Dla jakich wartości parametru m reszta z dzielenia wielomianu x
17
− mx
15
+ (m−2)x
10
+ 2x + m
2
−2 przez dwumian x−1 jest równa 3?
2
prosze o pomoc:
2 * 16
x
− 2
4x
≤ 15 + 4
2x−2
16
kook21:
calka oznaczona
1
jiooih:
0.2 do potegi
2
x
> 0.2
2
christopher:
Dla jakiej wartości parametru m wielomian W(x) jest podzielny przez Q(x)?
0
heloł:
ktoś pomoże
||x+4|−|4x+2||=2
0
Kacper:
Pomożecie?
4
Matrix15l:
Zad.1.
8
AniaRa:
HELP! 1) ||2x+4|−|4x+2||=2
0
Pomocy:
Z miejscowości A i B oddalonych od siebie o 182 km wyjezdzają naprzeciw siebie dwaj rowerzyści. Rowerzysta jadący z miejscowości B do miejscowości A jedzie ze średnią prędkością
13
Agula:
Rozwiąż równanie:
1
(x + 1) (IxI − 1) = −
2
3
Patryk:
czy cos takiego jest poprawne w
2
vomit:
Narysuj wykres funkcji g(x) = |x+1| − 2
√
x
2
−2x+1
. Napisz wzór funkcji nie używając symbolu wartości bezwzględnej i określ jej zbiór wartości.
2
kook21:
rózniczka
4
Sevento:
Kompletnie nie rozumiem wyliczania mediany z tabelki:
0
gosia:
Istnieje taka liczba całkowita a , że dla każdej liczby rzeczywistej b iloczyn liczb a i b wynosi 0 jak to rozwiązać
0
yuiren:
Rozwiąż równanie (x−1)
3
=
√
2
(2x − 1) + x
2
(x−3). Sprawdź, czy rozwiązanie tego równania jest miejscem zerowym funkcji y = (
√
2
+1)x + 1.
12
TOmek:
Znajdź równanie stycznych do okręgu (x+1)
2
+(y−1)
2
=5 przeprowadzono z punkty A=(2,0). −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2
Ruda:
:::rysunek::: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokąt. ma dł. 5cm. Oblicz Pc tego
3
altemi:
√
2
+
√
2
=
3
Patryk:
możecie mi to sprawdzić czy te równania maja takie same wyniki ?
22
rejczel12:
cosx * sin7x = cos3x * sin5x
5
monia:
xdx
∫
(3x−1)
√
3x−1
4
?:
prosze o pomoc: wyznacz wszystkie wartości x, dla których liczby 8 ,4
x
, 4−2
x
sa trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. robilam to na podstwaie wzoru dotyczacego sasiednich
0
nati:
Czworokąt ABCD jest rombem. Dane są trzy wierzchołki tego rombu. B(4;−5), C(3;2), D(−2;7) a) Wyznacz współrzędne wierzchołka A. b) Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
1
nati:
Czworokąt ABCD jest rombem. Dane są trzy wierzchołki tego rombu. B(4;−5), C(3;2), D(−2;7) a) Wyznacz współrzędne wierzchołka A. b) Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
2
Patryk:
3
2x
=2
x
* 4
x−1
4
x
3
2
* 3
x
+ 2
x
*
4
1
4
x
9 * 3
x
=2
x
*
4
1
kook21:
jak obliczyć całkę oznaczoną : 5
9
Karuś ;*:
Hejka. Mam problem z pewnymi zadankami. Moglibyście pomóc mi je rozwiązać? a)Oblicz x jeśli:
2
xxxg:
Czworokąt ABCD jest rombem. Dane są trzy wierzchołki tego rombu. B(4;−5), C(3;2), D(−2;7) a) Wyznacz współrzędne wierzchołka A.
9
kook21:
oblicz pole powierzchni obszaru zawartego pomiędzy y= x
2
− 2x
4
monia:
∫ ln
4
x dx
0
Kate:
Oblicz przybliżoną wartość wyrazenia;
9
karolina:
−x
2
−1<−x−3
3
11:
Oblicz promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym którego przyprostokątna ma długość 16 a cosinus kąta leżącego na przeciw tej przyprostokątnej jest równy 0,6 (krok po kroku poproszę
2
smallriver:
Prosił bym bardzo o pomoc w zadanku. Uzasadnij że jeśli (a
2
+ b
2
)(c
2
+ d
2
)=(ac + bd)
2
to ad=bc
4
Gałczi:
W równoległoboku ABCD wysokość DE ma 8 cm i dzieli bok AB na odcinki długości : ∥AE∥=4,5 cm i ∥EB∥=6cm. Oblicz długośc przekątnych tego rownoległoboku?
1
niska:
oblicz log7 343, log6 1296, log3 729, log2 1024, log4 64 proszę o pomoc.
3
****:
Oblicz długość odcinka AB zawartego w prostej l przecinającej płaszczyznę pod kątem α60 jeśli długość jego rzutu prostokątnego na tę płaszczyznę wynosi 4√3
2
artur:
2
Majster:
W 2004r. w Chinach stopa urodzeń wynosiła 12,4%o(promila), stopa zgonów 6,4%o. Oblicz współczynnik przyrostu naturalnego oraz faktyczną liczbę urodzeń i zgonów,
3
przemo:
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których równanie |x−2| + |x+3| = p ma dokładnie dwa rozwiązania.
0
przemo:
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których równanie |x−2| + |x+3| = p ma dokładnie dwa rozwiązania.
0
przemo:
Przedział (−3/2,0) jest zbiorem wszystkich rozwiązań nierówności 2/x<m z niewiadomą x.Oblicz m.
2
przemo:
Wyznacz pierwsze trzy wyrazu ciągu geometrycznego wiedząc, że są one dodatnie, ich suma jest równa 21 oraz suma ich odwrotności jest równa 7/12
0
przemo:
Dane jest równanie x
2
+(3m−2)x = −m−2 z niewiadomą x. Sformułuj warunki, jakie powinien spełniać parametr m, by to równanie miało dwa różne pierwiastki, których suma odwrotności jest
7
Somek:
Witam serdecznie. Mam problem z pewnym przykładem a mianowicie :
1
1
a)
4
√
17− 12
√
2
* (3+2
√
2
)
<
/div>
(do potęgi
) xd
2
2
Mógł by ktoś to wytłumaczyć? dzięki i czekam
7
Exs:
Szybkość łodzi na jeziorze to 3 m/s szybkość prądu to 1 m/s, Pod jakim kątem należy skierować łódź aby osiągnęła punkt na drugim brzegu leżący na linii prostopadłej do brzegu i
1
Buszujący:
Jaką powierzchnię ma Afryka na mapie w skali 1:22 000 000. Powierzchnia Afryki to 30,3 mln km2. Skala polowa. Proszę o rozwiązanie krok po kroku bez opisu, tylko same działania
6
monia:
oblicz:
4
HELP..........................:
Proszę o pomoc, o dobre obliczenie i wpisanie podpunktów które się oblicza Z góry dziękuję
5
styczna:
Znaleźć równanie stycznej do wykresu fukncji y=x
3
−4x w punkcie (1,−3).
12
anna:
4
Suma pewnej liczby a i jej odwrotności jest równa 2
. Znajdź liczbę a. ?
63
(jeżeli to możliwe prosze o rozwiązanie zadania z użyciem delty)
3
erk:
Obliczyć pole pomiędzy wykresem funkcji y=x+2 a osią OX dla x∊<2,5>
5
anna:
Różnica pewnych dwóch liczb wynosi 1, a suma odwrotności tych liczb jest równa 2. Znajdź te liczby?
2
Joe:
Trójkąt prostokątny jest wpisany w okrąg o promieniu 5 cm.Oblicz pole tego trójkąta ,jeżeli jedna jego przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej .
1
ela:
5
milosz:
prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania potrzebuje przykladowego rozwiazanie ktore pozniej bede mogl sobie przeanalizowac:
9
rączka:
(xy')'
1
Żaneta:
Proszę o obliczenie wariancji i odchylenie standardowe liczb: 12, 10, 10, 8, 9, 11, 10
2
olga:
Prosze o pomoc i objasnienie jak wyliczyc to zadanie obliczyc objetosc bryly powstalej przez obrot dookola osi ox elipsy 8
2
−5y
2
=40
2
ania:
Oblicz całkę podwójną ∫∫ 6ydxdy
0
bojączka:
nie da sie
0
Kanapka:
oblicz objętość y=x√cos x , gdzie x≤π/2
1
grazyna:
15
całka:
dx
∫
sin
2
x
3
Palinka28:
Na trzech samochodach przywieziono 8900 cegieł na budowę. Na pierwszym samochodzie przywieziono o 40 cegieł mniej niż na drugim, a na trzecim samochodzie było o 240 cegieł więcej niż na
1
Palinka28:
Arek, Dominik, Grzegorz, Marcin i Wojtek zebrali 705 historyjek obrazkowych. Arek z Dominikiem zebrali 273 historyjki, Arek z Grzegorzem 301, Arek z Marcinem 285 , natomiast Arek z Wojtkiem
1
Palinka28:
W mieście kursuje autobus linii ogólnej. Na tej trasie znajduja sie przystanki A B C D E F G. Oblicz odległość między przystankami, jeśli wiadomo że:
8
franek:
Nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem: