Bardzo prosze o pomoc ;(
Agula: Rozwiąż równanie:
| | 1 | |
(x + 1) (IxI − 1) = − |
| |
| | 2 | |
15 wrz 18:44
Bogdan:
| | 1 | |
dla x < 0: (x + 1)(−x − 1) = − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla x ≥ 0: (x + 1)(x − 1) = − |
| |
| | 2 | |
15 wrz 18:46
Agula: no ale i tak mi wychodzi zły wynik
15 wrz 20:35
Agula: Bardzo proszę żeby ktoś to rozwiązał bo mi nie che wyjść dobry wynik.
15 wrz 20:41
ZKS:
A zapisz swoje obliczenia to znajdziemy błąd.
Bogdan Ci wszystko ładnie napisał.
15 wrz 20:44
Agula: dla x < 0
Δ = 2
√Δ =
√2
dla x ≥ 0
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 − |
| = 0 ⇔ x = √ |
| v x = − √ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
15 wrz 20:52
Agula: Dobrze to wgl robię?
15 wrz 20:55
ZKS:
Bardzo dobrze.

To jaką dasz ostateczną odpowiedź? Tylko nie zapominaj o tym że masz podane
dla x ≥ 0 i x < 0.
15 wrz 21:00
Agula: | | √2 | | √2 | |
Z = {√1{2}, −1 − |
| , −1 + |
| } |
| | 2 | | 2 | |
15 wrz 21:04
Agula: ok, jednak się zgadza, bo właśnie o tym zapomniałam

A możesz mi jeszcze powiedzieć dlaczego się daje te założenia ze dla x ≥ 0 lub x < 0 ?
I kiedy mam które dawać
15 wrz 21:06
ZKS:
Dobrze.
15 wrz 21:08
krystek: Wyręczę ZKS.
Wynika too z def wartości bezwzględnej!
IxI=x dla x ≥ 0
IXI = − x dla x < 0
15 wrz 21:10
ZKS:
Dla wartości bezwzględnej dajesz takie warunki bo |x| = a dla a ≥ 0 x = −a ⋁ x = a.
15 wrz 21:12
Agula: Ok, Dziękuję Bardzo
15 wrz 21:21