cegły
Palinka28: Na trzech samochodach przywieziono 8900 cegieł na budowę. Na pierwszym samochodzie przywieziono
o 40 cegieł mniej niż na drugim, a na trzecim samochodzie było o 240 cegieł więcej niż na
drugim samochodzie. Ile cegieł przywieziono na każdym samochodzie?
Potrzebuje rozwiązania tego zadania Tylko nie jakoś skomplikowanie bo to na poziomie 4
podstawówki
15 wrz 00:19
Godzio:
a − tyle przewieziono na pierwszym samochodzie
b − drugim
c − trzecim
a + b + c = 8900
a + 40 = b ⇒ a = b − 40
b + 240 = c
I podstawiamy do pierwszego równania
b − 40 + b + b + 240 = 8900 ⇒ b = ..., a dalej podstawiasz do dwóch pozostałych równań i
wyliczasz a i c
15 wrz 00:22
ZKS:
x − pierwsza fura
x + 40 − druga fura
x + 280 − trzecia fura
3x = 8580
x = 2860
2860 + 40 = 2900
2860 + 280 = 3140
15 wrz 00:24
Gustlik: Oznaczmy:
x − liczba cegieł na samochodzie II
x−40 − liczba cegieł na samochodzie I
x+240 − liczba cegieł na samochodzie III
Teraz to dodajemy:
x−40+x+x+240=8900
3x+200=8900
3x=8900−200
3x=8700 /:3
x=2900
Odp:
Samochód I: x−40=2900−40=2860 cegieł
Samochód II x=2900 cegieł
Samochód III x+240=2900+240=3140 cegieł
15 wrz 00:25