monotoniczność
adrian: prosze o info jak wyciągnąć pochodną?doszedłem do momentu gdzie wyszło mi
sądzę, że to zły wynik i zastanawiam się czy nie policzyć wcześniej z delty bo przy
wykorzystaniu wzoru:
i w pewnym momencie otrzymałem:
| (2x−2)*(x2−4)−(x2−2x+1)*2x | |
| |
| (x2−4)2 | |
czy w tym momencie nie powinienem liczyć z delty?:
(x
2−2x+1)*2x
i powinienem otrzymac 3 punkty na wykresie?
x
1 i x
2 i x=−2
15 wrz 23:27
ICSP: | (x−2)2 | | x−2 | |
| = |
| |
| (x−2)(x+2) | | x+2 | |
15 wrz 23:28
ICSP: | x−2 | | x+2 − 4 | | −4 | |
| = |
| = |
| + 1 |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | |
| | −4 | |
Wykres funkcji y = |
| przesuwasz o dwie jednostki w lewo oraz o jedną jednostkę w góry. |
| | x | |
15 wrz 23:29
15 wrz 23:31
ICSP: | (2x − 2)(x2−4) − (x−1)2*(2x) | |
| |
| (x2−4)2 | |
licznik:
2
(x−1)x
2 −4 −
(x−1)2 * 2x
15 wrz 23:36
Jack:
zauważasz, że mianownik jest zawsze >0 stąd szukasz pierwiastków w liczniku i uwzględniając
dziedziną piszesz przedziały gdy jest on >0 oraz <0.
15 wrz 23:37
ICSP: (x−1)(2x
2 − 8 − 2x
2 + 2x) = (x−1)(2x − 8) = 2(x−1)(x−4) − koniec licznika
czyli pochodna to :
Na moje trzy pierwsze posty to nawet nie patrz bo źle przeczytałem wzór funkcji.
15 wrz 23:38
ICSP: i zapomniałem o nawiasie dla x2 − 4 w poście z 22:36
15 wrz 23:39
adrian:

| (2x−2)*(x2−4)−(x2−2x+1)*2x | |
| |
| (x2−4)2 | |
bardzo proszę o dokończenie zadania...

bo już się zakręciłem.
wykładowca zaznaczył mi na kolokwium, że powinienem obliczyć z Δ (delty) :
(x
2−2x+1)*2x
i powinienem otrzymac 3 punkty na wykresie?
(x
2−2x+1)*2x
(x
1 , x
2 ) 2x=0 ⇒x=−2
nie wiem jak opisac wykres:
zaczynajac od lewej
x
1 póxniej x
2 i −2
jak liczylem deltę to wyszło mi 0 więc licząc x
1 i x
2 też mi wyszło 0 (być może źle
policzyłem, nie jestem pewien dlatego chciałbym aby ktoś to sprawdził)
16 wrz 00:49
Jack:
| | 2(x−1)(x2−4)−(x−1)22x | |
pochodna Twojej funkcji to: f'(x)= |
|
|
| | (x2−4)2 | |
Wobec nieujemnego mianownika przyglądamy się licznikowi.
2(x−1)(x
2−4)−(x−1)
22x=2(x−1)[x
2−4−x
2+x]=2(x−1)(x−4)
(a więc na wykresie powinieneś mieć 2 punkty, w obu następuje zmiana znaku, chyba że życzył
sobie żebyś zaznaczył punkty wyrzucone z dziedziny − wówczas 4 punkty)
Dziedzina to x∊R\{2,−2}, więc nasza pochodna:
f'(x)>0 dla x∊(−∞,−2)∪ (−2,1)∪(4,∞)
f'(x)<0 dla x∊(1,2)∪(2,4)
Stąd x=1 to max i x=4 to min.
16 wrz 01:04
adrian: Jack bardzo cię proszę o rozwiązanie od początku do końca tego zadania....patrz pierwszy post.
Będę bardzo wdzięczny i reszta odwiedzających również, bo nie widziałem podobnych przykładów na
tym forum, tylko dodawanie i odejmowanie a o dzieleniu nikt nic nie pisał.Więc jeszcze raz
bardzo proszę o rozwiązanie zadania abym mógł prześledzić.gdy zastosowany będzie wzór
skróconego mnożenia lub inny prosze tylko o komentarz, aby było to widoczne.Z góry bardzo
serdecznie dziękuję i pozdrawiam
16 wrz 01:41
Jack:
| | x2−2x+1 | | (x−1)2 | | 2(x−1)(x2−4)−(x−1)22x | |
f'(x)=( |
| )'=( |
| )'= |
|
|
| | x2−4 | | x2−4 | | (x2−4)2 | |
Tu skorzystaliśmy z tego wzoru który zapisałeś w pierwszym post'cie. Co dalej, to już masz
zapisane w moim poprzednim wpisie. Mam nadzieję, że jest to jasne (a przykładów podobnych było
duuużo

)
16 wrz 11:53
Trivial:
post'cie? A cóż to za dziwadło.
16 wrz 12:14
Jack:
nie wiem jak się ten wyraz odmienia...
16 wrz 12:32
Eta:
jeżeli : post ..... to w poście ( nie należy jeść mięsa)
16 wrz 12:34