Funkcje
<?>: Prosze o pomoc z tymi 2 zadaniami:
Nie byłam w szkole tydzień i nie wiem jak to zrobić

1.Naszkicuj wykres proporcjonalności prostej, wykorzystując znaczenie współczynnika
kierunkowego we wzorze tej funkcji:
a) y = 4x−1
b) y=
14x
2.Wykorzystując znaczenie współczynników we wzorze funkcji liniowej, naszkicuj wykres funkcji:
a) y = 5x−3
b) y=−2x+1
c) y=
23x +5
15 wrz 21:01
yyyy: 1. Jeśli się nie mylę i chodzi tu o szkic to nie chodzi o konkretne wartości na wykresie.
Wiedząc, że przy niewiadomej x stoi większy współczynnik to można stwierdzić, że kąt
nachylenia do osi x będzie mniejszy. Np. dla x=4
a) y=7
b) y=1
Współczynniki są tego samego znaku zatem są obie funkcje rosnące
15 wrz 21:26
<?>: możne ktoś zrobić po jednym przykładzie
15 wrz 21:31
15 wrz 21:32
15 wrz 21:34
15 wrz 21:55
<?>: nie rozumiem
15 wrz 22:02
ICSP: za x Jakub podstawił −1 i obliczył wartość.
15 wrz 22:23
ICSP: y = 2x − 3
za x wstawiam −1
y = 2 * (−1) −3 = −2 − 3 = −5
x = −1
y = −5
15 wrz 22:24