całka oznaczona
kook21: calka oznaczona
1
∫ (x2−1+x−1)dx
−2
czy dalej będzie :
1
∫ (−x2+x+2)dx ?
−2
15 wrz 19:04
gwiazda: Obliczyłeś ile Ci wyszło to Ci sprawdzę
15 wrz 19:07
kook21: rozłożyłem na
∫x2 dx + ∫x dx + ∫2 dx tej ostatniej właśnie nie ejstem pewniem bo wtedy chyba ta całka
wynosi 0 prawda ?
oczywiscie wszystkie calki maja granice (1,−2)
15 wrz 19:09
gwiazda: nie 0 tylko 2x
15 wrz 19:10
kook21: oo dzięki

wynik 6 i 5/6 ?
15 wrz 19:14
gwiazda: Nie , Pokaż jak obliczyłeś całki
15 wrz 19:15
Trivial:
Czy tylko ja nie rozumiem pierwszego postu kooka?
15 wrz 19:16
gwiazda: Ja tez nie wiem bo on nie wie , że pole może być ujemne

A to taka prosta całka
15 wrz 19:17
kook21: − ∫x2 dx + ∫x dx + ∫2dx = −x3/3|1,−2 + x2/2|1,−2 + 2x|1,−2 = − (1/3+ 8/3) + (1/2 − 2)
+ 6 = 41/6 = 6 5/6
?
15 wrz 19:18
gwiazda: ma być 4.5
15 wrz 19:21
Trivial: skąd te tajemnicze zmiany znaków?
15 wrz 19:22
gwiazda: Ja od razu robię jako jedna całka i się nie pomylę w znakach
15 wrz 19:24
kook21: możesz mi napisać rozwiązanie ?
15 wrz 19:28
gwiazda: Masz złe miejsca zerowe 2 i −1 .
15 wrz 19:32
kook21: miejsca zerowe obliczyłem z x2+ x − 2= 0 delta = 9, x1 = −2, x2 = 1
15 wrz 19:44
gwiazda: −x
2+x+2x=0 to masz miejsca 2 i −1 . Wiem co mówię
15 wrz 19:47
kook21: ale równanie jest x2 + x − 2=0 a nie −x2+x+2x= 0 hm ?
15 wrz 21:13