PROblem
TOmek: Znajdź równanie stycznych do okręgu (x+1)
2+(y−1)
2=5 przeprowadzono z punkty A=(2,0).
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Nie wiem dlaczego robie źle.
r=
√5
y=ax+b
prostą przechodząca przez punkt A=(2,0) ma postać
0=2a+b
b=−2a
czyli
y=ax−2a
−ax+y+2a=0
i wychodzą mi pierwiastki a w odpowiedziach są piękne liczby, dlaczego moj pomysł jest zły
15 wrz 17:56
TOmek:
15 wrz 18:02
TOmek:
15 wrz 18:10
Trivial: czemu √2 w mianowniku?
15 wrz 18:26
TOmek: jednak wzoru nie znam...
√5*(
√a2+1)=|3a+1|
i co z tym zrobić...?
15 wrz 18:29
Vizer: Podnieść do kwadratu
15 wrz 18:31
TOmek: 5|a2+1|=(3a+1)2
dobrze? bo nigdy nie podnosilem do kwadratu wart. bezwzględnej
15 wrz 18:35
Vizer: Będzie:
5(a2+1)=(3a+1)2
Wartość pod pierwiastkiem jest dodatnia, nie trzeba wartości bezwzględnej.
15 wrz 18:36
Trivial:
(√x)2 = x
√x2 = |x|
15 wrz 18:37
TOmek: racja, 5(a
2+1)=(3a+1)
2
a=−2
dla a= −2
2x+y−4=0
−x+y+2=0
zgadza sie alles, dziekuje Szybsze i lepsze takie rozwiązanie niż te: z sposobu 1
o http://www.zadania.info/1663450
15 wrz 18:43
TOmek: jeszcze raz dziekuje
15 wrz 18:44
Trivial:
Właściwie do tego typu zadań można by wyprowadzić wzór, bo ostatnio ich pełno.
15 wrz 18:52
jiooih: Sorry ze wbijam w ten temat.
0.2 do potegi 2x
jak to zrobic?
15 wrz 18:56