logarytmy
michal: log1/2(x+2)+log2 1/2(x+2) + log3 1/2 (x+2) + ... = −2
15 wrz 21:19
ZKS:
log
2(x + 2) + log
22(x + 2) + log
32(x + 2) + ... = 2
a
1 = log
2(x + 2) x > −2
|log
2(x + 2)| < 1
| | 3 | |
log2(x + 2) < 1 ⋀ log2(x + 2) > −1 ⇒ x ∊ (− |
| ; 0) |
| | 2 | |
| log2(x + 2) | |
| = 2 |
| 1 − log2(x + 2) | |
| | 4 | |
log2(x + 2) = log2 |
| |
| | x + 2 | |
(x + 2)
2 = 4 ⇒ x = 0 ⋁ x = −4
Ostatecznie x ∊ ∅
15 wrz 22:41
Jack:
a może log1/2 (x+2)+.... ?
15 wrz 22:44
ZKS:
log1/2(x + 2) = −log2(x + 2)
15 wrz 22:47
Jack:
lecz log1/22 (x+2)≠ − log22 (x+2)
15 wrz 22:48
Jack:
...i ogólnie dla parzystych potęg.
15 wrz 22:48
ZKS:
Rzeczywiście chciałem sobie zbyt ułatwić życie.
15 wrz 22:49
Jack:
generalnie o to chodzi
15 wrz 22:51
ZKS:
15 wrz 22:53
michal: skąd ten warunek |log2(x + 2)| < 1
15 wrz 22:54
ZKS:
|log1/2(x + 2)| < 1
Z warunku na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego.
15 wrz 22:58
michal: aha ok
15 wrz 23:00
ZKS:
I tak jak napisał Jack powinno być log1/2(x + 2).
15 wrz 23:01
michal: ok, dzięki wielkie
15 wrz 23:02