ertyuiuytrewqwertyu
rączka: (xy')'
Jak będzie wyglądała pochodna...?
15 wrz 11:28
Trivial: Zastosuj wzór na pochodną iloczynu i uwzględnij, że y=y(x).
15 wrz 11:29
Jack:
y(x) i pochodna po x?
15 wrz 11:30
rączka: No to stosuję i wychodzi takie coś:
(xy')'=x'y'+xy''=xy''
a ma być xy''+y'
15 wrz 11:31
Jack:
pochodna (x) po x, to?
15 wrz 11:33
Jack:
poza tym, skąd wziąłeś ostatnią równość (...=xy'')? Ona nie zachodzi.
15 wrz 11:36
Trivial:
Być może w innej notacji łatwiej zrozumieć.
| | d | | dy | | dx | | dy | | d2y | |
(xy')' = |
| (x* |
| ) = |
| * |
| + x* |
| = y' + xy''. |
| | dx | | dx | | dx | | dx | | dx2 | |
15 wrz 11:40
rączka: Pochodna z (x)'=1
No dobra, ale różniczkujemy po y, więc chyba x jest stałą, a pochodna ze stałej to 0?
15 wrz 11:42
Trivial: Ale tu nie mamy funkcji wielu zmiennych.
15 wrz 11:45
rączka: przeczytałam twój przedostatni post i chyba już ogarniam, dzieki
15 wrz 11:46