rozwiąż nierówność
michal: (1−log x)2 + (1−log x)3 + (1−log x)4 + ... <= 3log x −1
15 wrz 21:22
ZKS:
a
1 = (1 − log x)
2
q = 1 − log x
|1 − log x| < 1
log x > 0 ⋀ log x < 2 ⇒ x ∊ (1 ; 100)
| (1 − log x)2 | |
| ≤ 3log x − 1 log x = t |
| log x | |
(1 − t)
2 ≤ 3t
2 − t
2t
2 + t − 1 ≥ 0
| | 1 | |
t ∊ (−∞ ; −1> ∪ < |
| ; ∞) |
| | 2 | |
Ostatecznie x ∊ <
√10 ; 100)
15 wrz 22:08
qish: | | (1 − log x)2 | |
sorki ale nie kminie. Skąd wzieło się to : |
| ≤ 3log x − 1 log x = t |
| | logx | |
15 wrz 22:44
Jack:
| | a1 | |
ze wzoru na sumę S∞= |
| : a1=(1−logx)2, q=1−logx |
| | 1−q | |
15 wrz 22:46