;)
Karuś ;*: Hejka. Mam problem z pewnymi zadankami. Moglibyście pomóc mi je rozwiązać?
a)Oblicz x jeśli:
b)Oblicz:
√11−4√7−
√32−10√7
Proszę wytłumaczcie mi to
15 wrz 16:45
AS: A gdzie tu jest x do wyliczenia?
15 wrz 16:57
Karuś ;*: oj sorka zapomniałam xD
| 41/4−21/2 | |
| =x |
| 21/2−(2√2)1/2 | |
15 wrz 17:02
Karuś ;*: omg tak powinno być ...
| 41/4−21/2 | |
| =x |
| 21/2−(2√2)1/2 | |
15 wrz 17:03
ICSP: nie mam czasu to drugie zrobię
11 − 4 √7 = (2 − √7)2
32 − 10√7 = (5 − √7)2
stosuję twierdzenie √a2 = |a| i doprowadzam do następującej postaci.
|2−√7| − |5 − p{7| = −2 + √7 − 5 + √7 = −7 + 2√7
15 wrz 17:04
Karuś ;*: oki dzieki

a kto pierwsze mi zrobi ?
15 wrz 17:20
Karuś ;*: odświeżam
15 wrz 17:58
Karuś ;*: odświeżam
15 wrz 18:52
AS:
Ponieważ 41/4 = 21/2 otrzymujemy w liczniku 21/2 − 21/2 = 0,
a więc i cały ułamek ma wartość 0.
15 wrz 19:03
Karuś ;*: | | 1 | |
hehe do tego to sama doszłam a w odpowiedziach jest −1 |
| ...  |
| | 2 | |
15 wrz 19:11