15 wrz 00:24
ZKS:
Zajrzyj do wzorów masz tam pięknie napisane ile to jest.
15 wrz 00:28
Godzio:
| | 1 − cos2x | |
cos2x = 1 − 2sin2xd ⇒ sin2x = |
| |
| | 2 | |
| | 1 − tg2x | | 1 − t2 | |
tgx = t ⇒ cos2x = |
| = |
| |
| | 1 + tg2x | | 1 + t2 | |
arctgt = x
| | 2 | | 2 | | 1 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| dt = |
| | 1 − cos2x | | | | 1 + t2 | |
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= ∫ |
| * |
| dt = ∫ |
| dt = − |
| + C = |
| | | | 1 + t2 | | t2 | | t | |
| | 1 | |
= − |
| + C = − ctgx + C |
| | tgx | |
15 wrz 00:36
całka: | | dx | |
ZKS a jak wykonać taki przykład ∫ |
| |
| | (2x−3)999 | |
15 wrz 00:37
Basia:
| | 1 | |
Godziu |
| jest pochodną −ctgx |
| | sin2x | |
Tu nie ma co liczyć
15 wrz 00:38
Godzio:
Ale wiocha

Zapomniałem o tym kompletnie
15 wrz 00:39
Basia:
tak samo jak ∫√2x−3 dx
podstawienie t=2x−3 i masz 12∫t−999 dt
15 wrz 00:39
Basia:
Godziu
50% na maturze to jaka ocena ?
15 wrz 00:40
Godzio:
całka
| | 1 | |
2x − 3 = t, 2dx = dt, dx = |
| dt |
| | 2 | |
| 1 | |
| ∫t−999dt = ... (ze wzoru) |
| 2 | |
A ja idę spać bo przestaje już myśleć
15 wrz 00:40
Godzio:
Chyba 2, a co ?
15 wrz 00:40
Basia:
no co Ty, 30% wystarczy na 2, chyba 3
a taka miła panna właśnie mi maila przysłała, że zaliczyła na 50% tom ciekawa co to znaczy "po
staremu"
15 wrz 00:43
Godzio:
3 jakoś od 60% by się zaczynała, w sumie nie mam pojęcia jak to przełożyć na oceny
15 wrz 00:45
ZKS:
56% chyba to 3.
15 wrz 00:47
Basia:
nigdzie nie mogę tego teraz znaleźć a jestem pewna, że gdzieś kiedyś widziałam te przedziały
na stronach CKE jest tak super przejrzysty i logiczny układ treści, że zupełnie niczego znaleźć
tam nie potrafię
a co Wam piszą na świadectwie dojrzałości ? procenty czy ocenę ? bo jeżeli ocenę to gdzieś to
przyporządkowanie musi być opisane
15 wrz 00:58
ZKS:
Procenty są napisane na świadectwie dojrzałości Basiu.
15 wrz 01:00
Basia:
to znaczy, że coś mi się chyba "pozajączkowało"; dziękuję za odpowiedzi
15 wrz 01:01