Fiz+mat.
Exs: Szybkość łodzi na jeziorze to 3 m/s szybkość prądu to 1 m/s, Pod jakim kątem należy skierować
łódź aby osiągnęła punkt na drugim brzegu leżący na linii prostopadłej do brzegu i
przechodzącej przez punkt startu. Oblicz czas potrzebny na przepłynięcie rzeki o szerokości
100m.
Pomożesz ?.
15 wrz 14:28
Mateusz:

d to szerokość rzeki aby łódz nie została zniesiona przez prąd rzeki jej składowa prędkosci
v
111 musi być równa prędkosci prądu u mnie v
2
v
111=v
1*cosα
v
1cosα=v
2
i odczytujesz kąt α z tablic
15 wrz 15:12
Exs: Wielkie dzięki ; ) Czas to obliczyłem bo prosty, ale kąt : /. Za nic nie wiedziałem jak się do
tego zabrać.
15 wrz 15:18
Mateusz: Musisz znac po prostu funkcje trygonometryczne przynajmniej na razie w trójkącie prostokątnym i
nie bedzie większego problemu
15 wrz 15:27
Exs: Problem z tym że tego nie przerabiałem jeszcze a babka z fizyki wymaga ; ) 1 kl. Liceum ..
15 wrz 15:37
Mateusz: Nie jest to skomplikowane tu:
https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html masz to wyjasnione warto tezx pamiętac że w trojkącie
prostokątnym o kącie ostrym α prawdziwe są związki
sinα= cos(90
o−α)
cosα= sin(90
o−α)
tgα= ctg(90
o−α)
ctgα=tg(90
o−α)
są one czasem bardzo przydatne
15 wrz 15:59
Mateusz: Wbrew pozorom trygonometria na fizyce ci się przyda i ułatwi rozwiązywanie zadań wiec im
wczesniej cos sie nauczysz tym lepiej a i przy okazji jak dojdziecie do tego na matematyce nie
będziesz w tym zupełnie zielony
15 wrz 16:01
Exs: Ok, dzięki. Trochę już pojąłem. sinusy i cosinusy miałem ale tylko jak wyznaczać w trójkącie i
tyle.
15 wrz 16:22