jak rozwiązać te wartości bezwzględne?
AniaRa: HELP!
1) ||2x+4|−|4x+2||=2
2) ||2x+4|−|4x+2||>2
15 wrz 18:46
AniaRa: jest tam kto?

15 wrz 19:00
AniaRa: haloo
15 wrz 19:03
AniaRa: nie musi byc od razu na 2 mozecie dac odp przynajmniej na 1 jak wiecej sprawia wam problem. nie
wiem jak to zrobic, a ktos kto wie mógłby pomóc.
15 wrz 19:05
AniaRa: a
15 wrz 19:09
Vizer: Zaczynasz od wartości bezwzględnych wewnątrz i przedziałami rozwiązywać.
15 wrz 19:42
AniaRa: hmm.. a mógłbyś tak dokładniej?
15 wrz 19:52
krystek: I2x+4I−I4x+2I=2 lub I2x+4I−I4x+2I=−2
i teraz przedziały i liczysz .
b) IΔI>2 gdy Δ>2 lub Δ<−2 i liczysz ...
15 wrz 19:55
Vizer: I. dla x∊(−
∞,−2)
| | 1 | |
|2*[−(x+2)]−4*[−(x+ |
| ]|=2 |
| | 2 | |
|−2x−4+4x+2|=2
|2x−2|=2
2|x−1|=2
|x−1|=1
x−1=1 v x−1=−1
(x=2 v x=0) ⋀ x∊(−
∞,−2)
Sprzeczność
| | 1 | | 1 | |
Sprawdzasz kolejne przypadki czyli II. x∊<−2,− |
| ) i III. dla x∊<− |
| ,+∞) |
| | 2 | | 2 | |
Będziesz umiała dalej?
15 wrz 20:00
AniaRa: no dobra, mam nadzieję, że dobrze mówicie. dziękuje bardzo.
18 wrz 22:21