równania wymierne
anna: | | 4 | |
Suma pewnej liczby a i jej odwrotności jest równa 2 |
| . Znajdź liczbę a. ? |
| | 63 | |
(jeżeli to możliwe prosze o rozwiązanie zadania z użyciem delty)
15 wrz 13:32
sushi_ gg6397228:
jak wyglada liczba odwrotna do
a
15 wrz 13:57
anna: | | 1 | |
liczba odwrotna do a to |
| |
| | a | |
15 wrz 14:00
sushi_ gg6397228:
a co to jest
suma
15 wrz 14:02
anna: | | 4 | |
ja potrafie to rozpisac ale nie obliczyc ; /dzialanie bedzie wygladac tak ; a2 − 2 |
| a |
| | 63 | |
+1=0
15 wrz 14:07
sushi_ gg6397228:
to teraz liczymy Δ
15 wrz 14:10
anna: delta=32 i dalej naprawde nie idzie tego wyliczyććć ; /
15 wrz 14:11
sushi_ gg6397228:
jak liczba mniejsza od 3 podniesiona do kwadratu a potem zmienjszona o 4 da
32
15 wrz 14:17
anna: okej udalo sieee heh LITERÓWKE MIALAM W ZESZYCIE
15 wrz 14:17
anna: WSZSYTKO SIE ZGADZA Z ODPOWIEDZIĄ Z TYŁU , delta na 100% jest 32 ( oczywiście juz pod
pierwiastkiem
15 wrz 14:19
sushi_ gg6397228:
| | 4 | |
32−4=5 wiec (2 |
| )2 −4 < 5 |
| | 63 | |
15 wrz 14:22
anna: nie mam czasu juz panu tego rozpisac ale wynik napewno jest dobry

prosze to jeszcze raz
przeanalizowaćććć , 63a
2 −130 a + 63 = 0 delta = 16900− 15876 = 1024 wiec delta = 32
( JA SOBIE TO RÓWNANIE POMNOŻYŁĄM PRZEZ 63)
15 wrz 14:24
sushi_ gg6397228:
to liczymy a1 i a2
15 wrz 14:26