pomagacz:
mediana to środkowa wartość uporządkowanego ciągu liczb
jeśli mamy parzystą ilość liczb liczymy średnią z dokładnie dwóch środkowych liczb, tak jak
Bogdan
jeśli mamy nieparzystą ilość liczb, medianą będzie dokładnie środkowa liczba

Przykład ze zmianą w pierwotnym zadaniu:
liczba kieszeni: 0 | 2 | 4 | 5
liczba osób: 3 |
8 |10|2
wypisujemy po kolei wszystkie wyrazy i sumujemy ilość osób:
S
osób = 3 + 8 + 10 + 2 = 23 ← nieparzysta
szukamy dokładnie środkowego wyrazu:
0,0,0,2,2,2,2,2,2,2,2,
4,4,4,4,4,4,4,4,4,4,5,5
M = 4