Proszę pomużcie mi proszę ;D ;)
Matrix15l: Zad.1.
Jeżeli 3
√8+2
√2 możemy zapisać w postaci.
Zad.2.
Jeżeli 5
√180=a
√5, to liczba a jest równa:
A. 180 B. 30 C. 9 D. 6
Proszę pomużcie mi proszę
15 wrz 18:46
Bogdan:
180 = 36*5
15 wrz 18:47
Bogdan:
i pomóżcie
15 wrz 18:47
Matrix15l: mi jest potrzebne całe rozwiązanie
15 wrz 18:49
Matrix15l: nie tylko odp.
15 wrz 18:49
Sylwia: dupa maryna . buhahahahahah
16 wrz 21:24
ICSP: ...
16 wrz 21:40
Trivial: ...........

Witaj.
16 wrz 21:47
ICSP: Witam
Trivial'a
16 wrz 21:48
Trivial:
Dzisiaj dobry dzień, aczkolwiek dla mnie zbyt senny.
16 wrz 21:50
ICSP: Jak się siedzi cały dzień przed komputerem to tak jest
16 wrz 21:54
Trivial: Akurat dziś to mało siedziałem, tyle co tutaj na forum. Senny dzień od rana! Ale dobry!
16 wrz 21:56
ICSP: Proszę

Co się stało że masz taki dobry humorek
16 wrz 21:57
Trivial: Nie wiem!
16 wrz 21:57
ICSP: Witamy
ZKS
Możesz wrzucić kolejne zadanko
16 wrz 21:59
Trivial:
ICSP, co powiesz na macierze? Liczby zespolone już są nudne.
16 wrz 22:03
ZKS:
Witam
ICSP i
Trivial!

Już szykuję jakieś zadanko.
16 wrz 22:03
ICSP: Trivial jeżeli masz ochotę na szkolenie mnie to jutro. Operacji na macierzach nie potrafie
wykonywać poza:
− liczeniem wyznacznika
− eliminacją Gaussa
Wiem również że mnożenie macierzy jest nieprzemienne, o czym nauczyciele w szkole nie wspomną.
Mówią tylko że mnożenie jest przemienne.
16 wrz 22:05
ZKS:
(z − 4)
2 = 2i
Jak zrobisz to podam kolejne.
16 wrz 22:06
16 wrz 22:07
Trivial:
dawaj, dawaj mister
I.C.S.P.
16 wrz 22:13
ICSP: już robię. Musiałem pomóc w innym zadaniu
16 wrz 22:18
ICSP: (z−4)
2 = 2i
z
2 − 8z + 16 − 2i = 0
a = 1
b = −8
c = 16−2i
Δ = 64 − 4(16−2i) = 64 − 64 + 8i = 8i
√Δ =
√8i
8i
|z| = 8
n = 2
| | π | | π | | √2 | | √2 | |
z1 = √8(cos |
| + isin |
| ) = 2√2( |
| ) + isin |
| ) = 2 + 2i |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 8 + 2 + 2i | | 10 + 2i | |
z1 = |
| = |
| = 5+i |
| | 2 | | 2 | |
| | 8 − 2 − 2i | | 6 − 2i | |
z2 = |
| = |
| = 3−i |
| | 2 | | 2 | |
Na pierwsze nie mam nawet pomysłu
16 wrz 22:26
ZKS:
W pierwszym masz wykonać tylko działania i napisać ile to się równa.
16 wrz 22:28
Trivial: Jak to nie masz... Pierwsze prostsze od drugiego.
16 wrz 22:28
Trivial:
I mam pytanie. ICSP, czy mając równanie:
(x+2)2 = 4
Też wymnażasz i liczysz deltę?
16 wrz 22:29
ICSP: ale jakaś podpowiedź?
Nigdy nie spotkałem się z tego typu zadaniem i nie mam pomysłu jak to zrobić.
16 wrz 22:31
ICSP: Tak
16 wrz 22:31
Trivial: Podpowiedź: to prostsze niż myślisz.
16 wrz 22:32
ICSP: 1
16 wrz 22:32
Eta:
to:
x+2= 2 lub x+2= −2
x=.... lub x=.....
16 wrz 22:34
Trivial: Nie wiem, nie liczyłem. Ale to proste... |z|eiφ possibly?
16 wrz 22:34
ZKS:
Wykorzystaj wzór Moivre'a na n − tą potęgę liczby zespolonej.
16 wrz 22:35
ICSP: no i to jest podpowiedź
16 wrz 22:35
ICSP: wzór na n−tą potęgę liczby zespolonej
16 wrz 22:35
Trivial:
wzór demuawra zajmuje stanowczo za dużo miejsca. I potem się przykład nie mieści w linijce!
witamy
η.
16 wrz 22:36
ZKS:
Co do 2 to można było tak:
(z − 4)
2 = 2i
(z − 4 −
√2i)(z − 4 +
√2i) = 0
| | 1 + i | |
z1 = 4 + √2i = 4 + √2 * |
| = 5 + i |
| | √2 | |
| | 1 + i | |
z2 = 4 − √2i = 4 − √2 * |
| = 3 − i |
| | √2 | |
16 wrz 22:40
Trivial:
(z−4)
2 = 2i
| | 1+i | |
z − 4 = ±√2√ i = ±√2* |
| = ±(1+i) |
| | √2 | |
z = ±(1+i) + 4.
Ot cała filozofia.
16 wrz 22:42
ZKS:
To jak z tym pierwszym zadaniem
ICSP.
16 wrz 22:46
Trivial: Zadanie pierwsze jest na jedną linijkę, ICSP...
16 wrz 22:50
Trivial: Wykorzystaj moją wskazówkę.
16 wrz 22:50
ICSP: Za chwilkę zrobię. Zmęczony troszkę jestem to mi nie idzie.
16 wrz 23:04
ZKS:
Spokojnie nikt Cię nie goni.
16 wrz 23:05
ICSP: | | 1 | | 1 | |
(1 + i√3) = |
| (cos30o + isin30o) = |
| ei π/6 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
(1 + i) = |
| (cos45o + isin45o) = |
| ei π/4 |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| się skróci i powstaje: |
| 2 | |
| ei 15*π/6 | |
| = ei (15π/6 − 10π/4) |
| ei 10*π/4 | |
| 15π | | 10π | | 5π | | 5π | |
| − |
| = |
| − |
| = 1 |
| 6 | | 4 | | 2 | | 2 | |
e
i
jaki kąt w mierze łukowej jest równy 1?
16 wrz 23:08
Trivial: coś to nie tak.
16 wrz 23:11
ZKS:
| 5π | | 5π | |
| − |
| = 0  |
| 2 | | 2 | |
16 wrz 23:12
ICSP: no to mów gdzie się machnąłem.
16 wrz 23:12
ICSP: hahaha
e
i*0 = e
0 = 1
Od razu mówiłem że to 1
16 wrz 23:13
Trivial:
Może. Tylko że jest pewien szkopuł...

Czy jesteś pewien, że:
16 wrz 23:14
Trivial: o π/6.
16 wrz 23:15
ICSP: tak jak zapisałeś
Trivial
Mój błąd.
16 wrz 23:16
Trivial: nie tylko π/6 jest źle.
16 wrz 23:17
Trivial: | | 1 | |
skąd |
| ? Magia?  |
| | 2 | |
16 wrz 23:17
ICSP:
czyli poprawiamy.
| 15π | | 10π | | 5 | |
| − |
| = 5π − 2,5π = |
| π |
| 3 | | 4 | | 2 | |
| | 5π | | 5π | |
ei 5π/2 = (cos |
| + isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
teraz dobrze?
16 wrz 23:18
Trivial:
16 wrz 23:20
ICSP: dobra to gdzie jest błąd?
W którym miejscu go szukać.
16 wrz 23:21
Trivial: | | 1 | |
w |
| .  I jeszcze w magicznym skróceniu ich.  |
| | 2 | |
16 wrz 23:22
ICSP: | | 1 | | √3 | |
1 + i√3 = 2( |
| + i |
| ) = 2(cos 60o + isin60o) |
| | 2 | | 2 | |
1 + i = 2(cos45
o + isin45
o)
Dobrze?
16 wrz 23:24
Trivial: drugie źle.
16 wrz 23:24
ZKS:
√2(cos45o + isin45o)
16 wrz 23:25
ICSP: 1 + i = √2(cos45o + isin45o)
16 wrz 23:26
Trivial: Teraz OK.
16 wrz 23:27
ZKS:
To ja przedstawię swój sposób.
| 215(cos5π + isin5π) | | −210 | |
| = |
| = 210i |
| | i | |
16 wrz 23:29
ICSP: | 215 ei 15π/3 | |
| . Dobrze? |
| √215 ei 15π/4 | |
16 wrz 23:29
Trivial: Mianownik jest do 10. Poza tym ok.
16 wrz 23:30
ICSP: Litości

Nigdy tego nie zrobię.
16 wrz 23:30
ICSP: Idę spać

Jutro z
Trivialem potrenujemy troszkę Macierzy.
16 wrz 23:31
Trivial: Już prawie koniec. ;>
16 wrz 23:31
Trivial: To załóż jutro temat.
16 wrz 23:32
ZKS:
Pewnie zmęczony jesteś dlatego.
16 wrz 23:32
Trivial:
Ja tymczasem przedstawię swój sposób:
| (1+√3i)15 | | 215eiπ/3 *15 | |
| = |
| = −210i*ei5π = 1024i. |
| (1+i)10 | | (1−1+2i)5 | |
16 wrz 23:34
ICSP:
| ei 15π/3 | |
| = ei(15π/3 − 10π/4} = ei(5π − 2,5π) = ei 5π/2 = |
| ei 10π/4 | |
| | 5π | | 5π | |
210( cos |
| + isin |
| ) = 210(cos 90o + isin 90o) = 210( 0 + 1) = 210i |
| | 2 | | 2 | |
16 wrz 23:36
Trivial: Dałeś radę!
!
16 wrz 23:37
ZKS:
No i wyszło.

Ale Twojego sposobu
Trivial i tak nie zrozumiem nawet jak bym chciał.
16 wrz 23:38
ICSP: 210(0+i)
16 wrz 23:38
Trivial: A co w nim takiego trudnego?
16 wrz 23:39
Trivial:
Jest skrót trochę w środku
| 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = −i. |
| i5 | | i4+1 | | i1 | |
Reszta nie powinna sprawiać problemów.
16 wrz 23:40
ZKS:
Szczerze mówiąc to nawet nie znam postaci wykładniczej liczby zespolonej.
16 wrz 23:41
ICSP: ZKS nie martw się. Jak widać ja nie znam nawet trygonometrycznej.
16 wrz 23:42
Trivial: Postać wykładnicza to postać trygonometryczna zapisana w skrócie.
z = |z|(cosφ + isinφ) = |z|eiφ.
16 wrz 23:44
Trivial:
ICSP, śpisz − dlatego.
16 wrz 23:46
ZKS:
Czyli że na przykład
| | π | | π | |
2eiπ/2 = 2(cos |
| + isin |
| ) ? |
| | 2 | | 2 | |
16 wrz 23:47
Trivial:
A teraz przypomnij sobie co mówiłem na początku. Dzisiaj dobry dzień, ale senny!
16 wrz 23:48
Trivial: Tak, panie ZKS.
16 wrz 23:48
ZKS:
Właśnie to samo chciałem napisać że jak bym był też tak zmęczony jak
ICSP to nic bym
pewnie nie umiał dzisiaj.
16 wrz 23:48
Trivial: formę wykładniczą dowodzi się np. z rozwinięcia sin, cos i e w nieskończony szereg.
16 wrz 23:49
ZKS:
Dziękuję drogi Trivial'u.
16 wrz 23:49
16 wrz 23:50
ZKS:
Jak coś to mogę Ci napisać kolejne zadanie to zrobisz sobie jutro jak coś ICSP.
Wyrazić sin5α oraz cos5α przez sinα i cosα.
16 wrz 23:51
Trivial: Proszę. To na wypadek, gdybyś spytał 'dlaczego'.

O ile forma trygonometryczna jest dosyć
naturalna (można sobie narysować), to forma wykładnicza już taka naturalna nie jest...
16 wrz 23:51
ZKS:
To dobrej nocy życzę
ICSP.
16 wrz 23:52
Trivial: Dobranoc. ;>
16 wrz 23:53
Trivial: Szkoda, że nie dobiliśmy do 100 postów. A było blisko...
16 wrz 23:55
Eta:
16 wrz 23:56
Eta:
16 wrz 23:56
Eta:
16 wrz 23:57
Eta:
16 wrz 23:57
Eta:
16 wrz 23:57
Eta:
16 wrz 23:57
Eta:
16 wrz 23:57
Trivial: 
dla
η!
16 wrz 23:58
Eta:
100
16 wrz 23:58
ZKS:
Hehe wspaniałomyślna zawsze o wszystkich myśli.
16 wrz 23:59
Eta:
Ejj
Trivial .... ukradłeś mi
100 post
17 wrz 00:00
Trivial:
17 wrz 00:02
Eta:
17 wrz 00:08
Trivial: Dobranoc
Eto i
ZKS.
17 wrz 00:10
Eta:
Miłych snów
17 wrz 00:12
-.-: DUPA !
17 wrz 13:40