Heelp ;(
Somek: Witam serdecznie. Mam problem z pewnym przykładem a mianowicie :
| | 1 | | 1 | |
a)4√ 17− 12√2 * (3+2 √2)</div> |
| (do potęgi |
| ) xd |
| | 2 | | 2 | |
Mógł by ktoś to wytłumaczyć? dzięki i czekam
15 wrz 15:05
think: Somek pewnie ktoś by mógł, ale czy Ty najpierw nie mógłbyś porządnie zapisać przykładu?
15 wrz 15:15
Somek: | | 1 | |
a) 4√17−12√12*(3+√2)</div> |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
inaczej niestety nie można bo nie da się po nawiasie dać do potęgi |
| |
| | 2 | |
sa te głupie znaczki...
15 wrz 15:42
think: spróbuj dać daszek od potęgi i {0,5} bez spacji
15 wrz 15:54
think: 4√17 − 12√2*(3 + √2)1/2
15 wrz 16:06
think: (17 − 12√2)1/4 * (3 + √2)1/2 = (17 − 12√2)1/4 * [(3 + √2)2]1/4
= (17 − 12√2)1/4 * (11 + 6√2)1/4 = [(17 − 12√2) * (11 + 6√2)]1/4 = ...
wystarczy wymnożyć jeszcze te nawiasy w środku i to wszystko będzie
15 wrz 16:10
sushi_ gg6397228:
wskazówka
17−12√2= (3−2√2)2
15 wrz 16:11
Somek: a no faktycznie. nie zwróciłem na to uwagi

dzięki za pomoc

i pozdrawiam
15 wrz 16:14