Romb
xxxg: Czworokąt ABCD jest rombem. Dane są trzy wierzchołki tego rombu. B(4;−5), C(3;2), D(−2;7)
a) Wyznacz współrzędne wierzchołka A.
b) Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
15 wrz 16:44
TOmek: moj pomysł: dojdź do równania okręgu:
−równanie okregu (który ma środek w miejscu przecięcia się przekątnych S(x
s,y
s), łatwo jest
ten punkt wyznaczyć gdyż przekątnego w rombie są prostopadłe). I okrąg ten przechodzi przez
punkt A(x
A,y
A) i C(3,2)
|SC| liczmy z
https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html
(x
A−x
s)
2−(y
A−y
s)
2=|SC| pamiętamy ,ze |SC|=|SA|
w miejsce x
A zostaje, a w miejsce y
A wstawiamy równanie prostej AC (y=blabla) i rozwiązujemy
(x
A−x
s)
2−(y
A−y
s)
2=|SC|
Napisałem tylko tyle , bo nie mam za bardzo czasu na robienie całego zadania, jak coś nie
bedziesz wiedział pytaj.
równanie AC mam nadzieje ,ze wiesz jak wyznaczyć
15 wrz 17:27
dero2005:

obliczamy współczynnik kierunkowy a
BC prostej BC
| | yC−yB | | 2+5 | | 7 | |
aBC = |
| = |
| = |
| = −7
|
| | xC−xB | | 3−4 | | −1 | |
obliczamy równanie prostej (boku) DA równoległej do prostej CB i przechodzącej przez punkt D
współczynnik kierunkowy a
DA = a
BC = −7
równanie DA
y
DA = a
DA(x − x
D) + y
D = −7(x + 2) + 7 = −7x −14 +7 = −7x − 7
yDA = −7x − 7
obliczamy współczynnik kierunkowy a
CD prostej CD
| | yD−yC | | 7−2 | | 5 | |
aCD = |
| = |
| = |
| = −1
|
| | xD−xC | | −2−3 | | −5 | |
obliczamy równanie prostej (boku) BA równoległej do prostej CD i przechodzącej przez punkt B
współczynnik kierunkowy a
BA = a
CD = −1
równanie BA
y
BA = a
BA(x − x
B) + y
B = −1(x − 4) − 5 = −x +4 −5 = −x − 1
yBA = −x − 1
obliczamy współrzędne punktu A (porównujemy równania prostych y
BA i y
DA)
−7x − 7 = − x − 1
−7x + x = −1 + 7
−6x = 6
x = −1
y = −7*(−1) −7 = 7 − 7 = 0
A(−1, 0)
obliczamy środek odcinka AC (współrzędne punktu S − środek koła wpisanego)
S= (1 , 1)
obliczamy odległość punktu S od prostej np. AD (promień okręgu wpisanego)
| | |AxS + ByS + C| | |
d = |
|
|
| | √A2+B2 | |
równanie ogólne prostej AD 7x + y + 7 = 0
| | 7*1+1+7 | | 3√2 | |
d = |
| = |
|
|
| | √72+12 | | 2 | |
równanie okręgu
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
(x−1)2 + y−1)2 = 92
15 wrz 17:42