matematykaszkolna.pl
Romb xxxg: Czworokąt ABCD jest rombem. Dane są trzy wierzchołki tego rombu. B(4;−5), C(3;2), D(−2;7) a) Wyznacz współrzędne wierzchołka A. b) Napisz równanie okręgu wpisanego w ten romb.
15 wrz 16:44
TOmek: moj pomysł: dojdź do równania okręgu: −równanie okregu (który ma środek w miejscu przecięcia się przekątnych S(xs,ys), łatwo jest ten punkt wyznaczyć gdyż przekątnego w rombie są prostopadłe). I okrąg ten przechodzi przez punkt A(xA,yA) i C(3,2) |SC| liczmy z https://matematykaszkolna.pl/strona/1248.html (xA−xs)2−(yA−ys)2=|SC| pamiętamy ,ze |SC|=|SA| w miejsce xA zostaje, a w miejsce yA wstawiamy równanie prostej AC (y=blabla) i rozwiązujemy (xA−xs)2−(yA−ys)2=|SC| Napisałem tylko tyle , bo nie mam za bardzo czasu na robienie całego zadania, jak coś nie bedziesz wiedział pytaj. równanie AC mam nadzieje ,ze wiesz jak wyznaczyć
15 wrz 17:27
dero2005: rysunek obliczamy współczynnik kierunkowy aBC prostej BC
 yC−yB 2+5 7 
aBC =

=

=

= −7
 xC−xB 3−4 −1 
obliczamy równanie prostej (boku) DA równoległej do prostej CB i przechodzącej przez punkt D współczynnik kierunkowy aDA = aBC = −7 równanie DA yDA = aDA(x − xD) + yD = −7(x + 2) + 7 = −7x −14 +7 = −7x − 7 yDA = −7x − 7 obliczamy współczynnik kierunkowy aCD prostej CD
 yD−yC 7−2 5 
aCD =

=

=

= −1
 xD−xC −2−3 −5 
obliczamy równanie prostej (boku) BA równoległej do prostej CD i przechodzącej przez punkt B współczynnik kierunkowy aBA = aCD = −1 równanie BA yBA = aBA(x − xB) + yB = −1(x − 4) − 5 = −x +4 −5 = −x − 1 yBA = −x − 1 obliczamy współrzędne punktu A (porównujemy równania prostych yBA i yDA) −7x − 7 = − x − 1 −7x + x = −1 + 7 −6x = 6 x = −1 y = −7*(−1) −7 = 7 − 7 = 0 A(−1, 0) obliczamy środek odcinka AC (współrzędne punktu S − środek koła wpisanego)
 xA+xC yA+yC 
S=(

;

)
 2 2 
 −1+3 0+2 
S = (

;

)
 2 2 
S= (1 , 1) obliczamy odległość punktu S od prostej np. AD (promień okręgu wpisanego)
 |AxS + ByS + C| 
d =

A2+B2 
równanie ogólne prostej AD 7x + y + 7 = 0
 7*1+1+7 32 
d =

=

72+12 2 
równanie okręgu (x−a)2 + (y−b)2 = r2 (x−1)2 + y−1)2 = 92
15 wrz 17:42