Prosze o Pomoc :(
Agula: A jak rozwiązać to równanie?
I x− 3 I = I x − 3I
15 wrz 21:44
ICSP: |x−3| = |x−3|
t = |x−3|
t = t co zachodzi dla każdego t czyli równanie jest tożsamościowe.
15 wrz 21:45
Agula: a gdy mam takie równanie:
( x− 3)2 = I x − 3 I
To mogę ( x− 3)2 to zamienić na: I x − 3 I?
15 wrz 21:54
Trivial:
Wyrażenie |x−3| jest równe albo (x−3), albo −(x−3). Oba te nawiasy podniesione do kwadratu dają
(x−3)
2. Wyciągnij wnioski.
15 wrz 21:58
Agula: ok, czyli mogę tak zamienić. Ale muszę to jakoś rozwiązać, to że to jest tożsamościowe za wiele
mi nie mówi a w odpowiedziach mam wynik Z = { 2, 3 , 4}
15 wrz 22:04
Trivial:
Podstaw t = |x−3|. Zauważ, że t2 = (x−3)2. Teraz to już proste.
15 wrz 22:06
ICSP: (x−3)2 ≠ |x−3|
√(x−3)2 = |x−3|
15 wrz 22:12
Agula: Teraz to już kompletnie nie rozumiem. mógłby to ktoś rozwiązać ?
15 wrz 22:53
ICSP: a jak wygląda przykład?
|x−3| = |x−3|
czy moze
|x−3|2 = |x−3
czy może √(x−3)2 = |x−3|
15 wrz 22:55
Agula: ( x− 3)2 = I x − 3 I
15 wrz 22:57
ICSP: |x−3| = (x−3)2 ⇔ (x−3) = −(x−3)2 v (x−3) = (x−3)2 ⇔ (x−3) + (x−3)2 = 0 v (x−3) − (x−3)2 =
0
Teraz rozwiąże po kolei każdą z tych nierówności.
(x−3) + (x−3)2 = (x−3)(1 + x − 3) = (x−3)(x−2)
(x−3)(x−2) = 0 ⇔ x = 3 v x = 2
(x−3) − (x−3)2 = (x−3)(1 − x + 3) = (x−3)(−x + 4)
(x−3)(−x+4) = 0 ⇔ x = 3 v x = 4
x = 2 v x = 3 v x = 4
15 wrz 23:00
Jack:
|x−3|=t t≥0
t2−t=0
t(t−1)=0
t=0 lub t=1
|x−3|=0 lub |x−3|=1
x=3 lub x=2 lub x=4
15 wrz 23:01
Agula: Ale skąd z tego:
(x−3) + (x−3)
2 = wyszło to ? (x−3)(1 + x − 3)
15 wrz 23:08
Jack:
(x−3) wyszło przed nawias.
15 wrz 23:09
ICSP: wyciągniecie (x+3) przed nawias.
Można również na około:
(x−3) + (x−3)2 = x−3 + x2 − 6x + 9 = x2 − 5x + 6 i liczysz z delty.
15 wrz 23:09
Piotr student: Trivial proszę abyś zaglądnął do mojego postu i pomógł
15 wrz 23:14
ICSP: Tu nie ma Triviala. Szukaj go gdzie indziej.
15 wrz 23:15
Agula: OK, Dziękuję Bardzo
15 wrz 23:15