.
:|: Mam problem z takim przykładem:
funkcja liniowa ma wzór f(x) = ax + b, gdzie x nalezy do zbioru liczb rzeczywistych. oblicz
współczynniki a i b tej funkcji wiedząc, że a + b = 3 oraz że do wykresu tej funkcji należy
dany punkt A.
A(0,−6)
Nie rozumiem jak to zrobić. Wiem, że jest taki wzór y= ax+b.Proszę o wytłumaczenie.
15 wrz 19:32
gwiazda: 2 równania podstawiasz pkt A do y=ax+b a drugie równanie a+b=3
15 wrz 19:34
:|: gwiazda możesz bardziej szczegółowiej napisać mi jak to zrobić
15 wrz 19:37
15 wrz 19:39
stanislaw: y = ax +b
−6 = a *0 + b
a+b = 3
b = −6
a −6 = 3
b = −6
a = 9
15 wrz 19:41
:|: możesz mi zrobić ten przykład bo tego wcale nie rozumiem (nie byłam tydzień w szkole)
15 wrz 19:46
:|: a takie zadanie
Wyznacz wartość współczynnika kierunkowego a we wzorze funkcji liniowej wiedząc, że do wykresu
tej funkcji należy punkt A oraz:
y=ax+10;A(−8,4)
15 wrz 19:48
:|: tak to zrobilam:
4=−8x+10
8x=6
x= ¾
Nie wiem czy dobrze?
15 wrz 19:50
gwiazda: tak ale to a
16 wrz 08:24
Kuba: 7a−4=
a∊{12,13,14,15}
19 wrz 14:34
Kuba: Pomoże mi ktoś?
19 wrz 14:35
baca:
tylko tydzień? jak byś była nieobecna przez 3 lata, to można zrozumieć, że nie wiesz, że
4 = −8a + 10
8a = 6
19 wrz 14:55