Trygonometria
rejczel12: cosx * sin7x = cos3x * sin5x
Rozwiąż równanie .
Jasiek koncepcje

?
15 wrz 17:32
Vizer: Hmm ciekawa trygonometria

Spróbuj może wzorem na sumę sinusów to rozwalić.
15 wrz 17:46
Trivial:
Liczby zespolone.
15 wrz 17:48
rejczel12: no właśnie nie bardzo tymi wzorami nie wiem jak sie za to zabrac

Trivial pomożesz
15 wrz 17:50
Trivial:
Nie wiem czy to poziom liceum, czy studia. Jeśli miałaś liczby zespolone, to można je tutaj
wykorzystać. A jak nie to pewnie jakieś kombinowanie.
15 wrz 17:51
rejczel12: liceum

czyli napewno kombinowanie

ale zawsze mozna błysnac liczbami zespolonymi
15 wrz 17:53
Trivial: myślę nad kombinowaniem. jak zaraz nic nie wymyślę to przejdę na płaszczyznę zespoloną.
15 wrz 17:58
rejczel12: czyli dalej ściana

?
co by tutaj można było ewentualnie wykombinowac
15 wrz 17:59
rejczel12: brzmi nieźle
15 wrz 18:00
Bogdan:
| | 1 | |
sinαcosβ = |
| [sin(α + β) + sin(α − β)] |
| | 2 | |
15 wrz 18:04
Trivial: Hm. Jakbym znał ten wzór to może bym zrobił.
15 wrz 18:06
rejczel12: no ciekawe

spróbuje
15 wrz 18:07
Trivial: Ale i tak z zespolonych szybciej, bo nie trzeba myśleć.
15 wrz 18:09
rejczel12: nie mój poziom narazie liceum koncze i na studiach sie z pewnoscia tego naucze

Trivial a jak by to mniej wiecej wyglądało rozwiązanie tego zadania z zastosowaniem liczb
zespolonych


?
15 wrz 18:11
Trivial: Podobnie do rozwiązywania wielomianu któregoś tam stopnia.
15 wrz 18:13
rejczel12: hmm

jak narazie dzieki za pomoc

Bogdan jak wygenerować taki wzór
15 wrz 18:14
Bogdan:
Uzasadniam:
| | x + y | | x − y | | 1 | | x+y | | x−y | |
sinx + siny = 2sin |
| cos |
| ⇒ |
| (sinx+siny) = sin |
| cos |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
x = α + β i y = α − β
15 wrz 18:15
rejczel12: no tak Dziekujeee
15 wrz 18:17
Vizer: | | α+β | | α−β | |
sinα + sinβ= 2sin( |
| )cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 2sin7x*cosx | |
cosx*sin7x= |
| |
| | 2 | |
{α+β=14x
{α−β=2x
__________ −
2β=12x
β=6x
{α=8x
{β=6x
| | sin8x+sin6x | |
cosx*sin7x= |
| |
| | 2 | |
| | 2sin5x*cos3x | |
cos3x*sin5x= |
| |
| | 2 | |
{α+β=10x
{α−β=6x
_____________ −
2β=4x
β=2x
{α=8x
{β=2x
| | sin8x+sin2x | |
cos3x*sin5x= |
| |
| | 2 | |
| sin8x+sin6x | | sin8x+sin2x | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
sin8x+sin6x=sin8x+sin2x
sin6x−sin2x=0
| | α+β | | α−β | |
sinα−sinβ=2cos( |
| )sin( |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 6x+2x | | 6x−2x | |
2cos( |
| )sin( |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
cos4x*sin2x=0
cos4x=0 v sin2x=0
Uff zmęczyłem to
Trivial jakbyś mógł to sprawdź to
15 wrz 18:19
Trivial:
Można z liczb zespolonych:
| | 1 | | 1 | |
sinαcosβ = |
| (eiα−e−iα)* |
| (eiβ+e−iβ) = |
| | 2i | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| [ei(α+β) + ei(α−β) − e−i(α−β) − e−i(α+β)] = |
| | 2 | | 2i | |
| | 1 | |
= |
| [sin(α+β) + sin(α−β)]. |
| | 2 | |
15 wrz 18:19
15 wrz 18:21
rejczel12: vizer zgadza sie tak jest w od
15 wrz 18:24
Vizer: To dobrze

A
Trivial w wolframie nie umiem odczytać tego wyniku
15 wrz 18:26