.
?: prosze o pomoc: wyznacz wszystkie wartości x, dla których liczby 8 ,4
x, 4−2
x sa trzema
kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. robilam to na podstwaie wzoru dotyczacego sasiednich
wyrazow ciagu geom : a
n2=a
n−1*a
n+1 chodzi mi juz samo rownanie, gdyz nie moge tego
obliczyc
15 wrz 17:23
TOmek: (4x)2=(4−2x)*8
t≥0 t=2x
4t2=(4−t)*8
4t2=32−8t
4t2+8t−32=0
t=−4 u t=2
2x=−4 sprzeczność
2x=2
x=1
8,41,4−21
8,4,2
r=0,5
15 wrz 17:39
ICSP: q = 0,5
15 wrz 17:41
?: dziekuje
15 wrz 17:48
TOmek: no
15 wrz 17:50