ekstrema
franek: Nie mogę sobie poradzić z tym zadaniem:
| | 8 | |
Wyznacz ekstrema funkcji y=x4− |
| x2+3 |
| | 9 | |
15 wrz 00:00
Basia:
y' = 4x2 − 169x = x(4x − 165)
wykres pochodnej jest parabolą; ramiona do góry; m.zerowe: x1=0 x2 = 45
resztę już chyba możesz sam rozwiązać
15 wrz 00:09
ICSP: | | 16 | |
y' = 4x3 − |
| x według mnie. |
| | 9 | |
15 wrz 00:11
Godzio:
Mała pomyłka
Basiu,
| | 16 | | 4 | | 2 | | 2 | |
y' = 4x3 − |
| x = 4x(x2 − |
| ) = 4x(x − |
| )(x + |
| ) |
| | 9 | | 9 | | 3 | | 3 | |
15 wrz 00:12
franek: | | 16 | | 16 | |
dlaczego pochodna x4 to 4x2? a w drugim wyrazie powinno byc |
| a nie |
| |
| | 9 | | 5 | |
15 wrz 00:12
franek: dzieki Godzio!
15 wrz 00:13
franek: | | 16 | | 4 | |
tylko dlaczego po wyciągnięciu 4x przed nawias nasze − |
| zamieniło się na − |
| ? |
| | 9 | | 9 | |
15 wrz 00:14
Godzio:
| 16 | | 4 * 4 | | 4 | |
| x = |
| x = 4 * |
| x |
| 9 | | 9 | | 9 | |
| | 4 | | 4 | |
4x3 − 4 * |
| x = 4x(x2 − |
| x) |
| | 9 | | 9 | |
15 wrz 00:16
franek: zgadza sie, niedopatrzenie. dzieki
15 wrz 00:18