Pomocy :(
Agula: Mam jeszcze problem z tym równaniem :
x
2 + I x − 1 I = 0
zrobiłam to tak:
x − 1 ≥ 0
x
2 + x − 1 = 0
Δ = 5
√Δ =
√5
potem :
x − 1 < 0 ale to mi wyszło sprzeczne.
I nie wiem dlaczego w odpowiedziach mam ze równanie jest sprzeczne skoro ten pierwszy x jest ≥
0.
15 wrz 21:32
yyyy: Ogólnie druga odp równania w pierwszym przypadku jest błędna bo nie nalezy do przedziału
15 wrz 21:33
Vax: x2 + |x−1| = 0
Jak wiadomo kwadrat liczby rzeczywistej jak i wartość bezwzględna dowolnej liczby rzeczywistej
są nieujemne, więc suma ich będzie równa 0, wtw gdy oba składniki będą równe 0, czyli musi być
x2 = 0 ⇔ x=0 ale wtedy |x−1| = 1 czyli to równanie nie ma rozwiązań.
15 wrz 21:34
yyyy: Delta w drugim przypadku jest mniejsza od 0 zatem brak miejsc zerowych
15 wrz 21:35
ICSP: x−1 ≥ 0 ⇔ x ≥ 1
| | 1 + √5 | |
x1 = |
| ≈ 0,6180339 co jest < 1 czyli nie należy do dziedziny założenia |
| | 2 | |
x
2 < x
1 czyli nie należy do dziedziny założenia
KONIEC
15 wrz 21:40
Agula: ok dzięki.
15 wrz 21:43