Proszę o pomoc musze miec jak najdokładniej zrobione te zadanie . Błagam
xagu: wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrag, wiedząc, że przedłużenia przeciwległych boków
przecinaja się, tworząc kąty:
a)20⁰ i 44⁰
b)25⁰ i 35⁰
15 wrz 21:51
Anna: pomagam
15 wrz 23:10
15 wrz 23:24
Anna:

α= 20
0, β= 44
0. Obliczyć katy: 1,2,3,4
Z własności okręgu opisanego na czworokącie mamy:
∡1+∡3 = 180
0 oraz ∡2+∡4 = 180
0
Z ΔALD: α+∡1 + ∡4 = 180
0
z ΔKCD: β+∡3 + ∡4 = 180
0
Stąd: ∡1+∡4 = 180
0 − 20
0
∡3+∡4= 180
0 − 44
0
∡1+∡4 = 160
0
∡3+∡4 = 136
0
∡4 = 160
0 − ∡1
∡4 = 136
0 − ∡3
Zatem : 160
0 − ∡1 = 136
0 − ∡3 ⇒ ∡1 − ∡3 = 24
0
Łącząc 2 warunki powstaje układ równań:
∡1 − ∡3 = 24
0
∡1 + ∡3 = 180
0
Po dodaniu ich stronami mamy: 2*∡1 = 204
0 ⇒
∡1 = 1020,
a po podstawieniu:
∡3 = 180
0 − 102
0 =
780
∡4 = 160
0 − ∡1 = 160
0 − 102
0 =
580
∡2 + ∡4 = 180
0
∡2 = 180
0 − 58
0 =
1220
15 wrz 23:42